Eveniment

EIU: Leul intra sub presiune daca tabloul economic se mai deterioreaza

EIU: Leul intra sub presiune daca tabloul economic se mai deterioreaza
20.12.2007, 18:48 9

Deteriorarea in continuare a indicatorilor macroeconomici ar putea determina o inrautatire a perceptiei investitorilor asupra leului, subliniaza analistii The Economist Intelligence Unit (EIU).
"In eventualitatea unei inrautatiri a problemelor actuale de pe pietele financiare internationale, am putea sa vedem o iesire de pe activele de pe pietele emergente, ceea ce ar pune presiune pe deprecierea leului, ducand la o corectie semnificativa a cursului de schimb", arata un raport recent al EIU. Analistii noteaza ca, in ciuda unei majorari a dobanzii de politica monetara cu jumatate de punct in octombrie, leul a continuat sa piarda teren, astfel ca in noiembrie se gasea la minimul ultimilor doi ani. Prognoza actuala a EIU este de 3,28 lei pentru un euro la sfarsitul anului viitor, insa cursul mediu ar urma sa urce in 2008 la 3,5 lei, fata de 3,35 lei, nivel estimat pentru anul acesta.
In ceea ce priveste inflatia, raportul EIU subliniaza ca majorarea semnificativa a cheltuielilor bugetare care a fost planificata pentru anul viitor, cresterea rapida a salariilor si continuarea ajustarilor de preturi administrate vor alimenta in continuare presiunile inflationiste.
"O parte din acesti factori ar trebui sa se atenueze dupa desfasurarea alegerilor din 2008, astfel ca inflatia (anuala, n. red.) ar putea sa coboare la 4,3% in 2009, nivel inca indepartat de cele inregistrate in alte state membre ale Uniunii Europene."
Pentru 2008 BNR a setat o tinta de inflatie de 3,8%, incadrata intr-un interval de plus/ minus un punct procentual.
Analistii locali, cat si cei straini considera insa ca este improbabil ca banca centrala sa reuseasca macar la anul sa isi atinga tinta, dupa ce in ultimele doua luni inflatia anuala a ramas la niveluri apropiate de 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO