Eveniment

EIU: Romania urca doua pozitii in topul atractivitatii mediului de afaceri

26.10.2007, 18:36 33

Romania a urcat doua pozitii, pe locul 50, intr-un clasament realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), care urmareste atractivitatea mediului de afaceri previzionata pentru perioada 2008 - 2012 in 82 de state. Romania a obtinut 6,47 puncte, comparativ cu 5,83 puncte anul trecut.
In acest timp, Danemarca, ocupantul primei pozitii in clasament, a fost cotata cu 8,78 puncte, fata de 8,74 puncte anul trecut, pe o scara de la 1 la 10.
Procesul de aderare la Uniunea Europeana a atras imbunatatirea mediului de afaceri in multe dintre statele central si est-europene, dar motivatia acestor tari de a implementa reforme scade odata cu dobandirea calitatii de membru al comunitatii europene, potrivit EIU.
La nivel international, mediul de afaceri se va mentine favorabil in urmatorii cinci ani, in pofida unor obstacole precum intensificarea protectionismului, riscurile sistemului de securitate si dezechilibrele macroeconomice, care s-ar putea transforma in amenintari globale de amploare.
Primele pozitii in top sunt ocupate, dupa Danemarca, de Finlanda, Singapore si Canada.
Dintre tarile din regiune, Ungaria se pozitioneaza pe locul 36, in stationare, Bulgaria pe locul 46, in urcare cu o pozitie, si Ucraina pe locul 70, in urcare cu cinci pozitii.
Clasamentul realizat de Economist Intelligence Unit - divizia de informatii de afaceri a grupului Economist, care detine si publicatia The Economist - masoara atractivitatea mediului de afaceri la nivel national, precum si componentele cheie ale acestuia, fiind un instrument util companiilor la formularea strategiilor internationale de afaceri si la luarea deciziilor privind localizarea investitiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO