Eveniment

Electrica produce curent cu banii de pe Muntenia Sud

18.03.2008, 17:53 11

Compania de stat Electrica, cel mai mare distribuitor si furnizor de energie electrica, are in derulare un program de investitii de 650 mil. euro pentru urmatorii cinci ani pentru dezvoltarea retelei si intentioneaza sa construiasca unitati de productie de aproximativ 350 MW, cat jumatate de reactor nuclear de la Cernavoda.
"Banii pentru finantarea proiectelor care vor transforma compania si intr-un producator de energie vin in mare parte din privatizarea Muntenia Sud, proces care se va finaliza la sfarsitul lunii aprilie", a declarat Bogdan Badea, directorul de dezvoltare si strategie al companiei de stat.
Din privatizarea celei mai valoroase distributii de electricitate, statul va incasa de la italienii de la Enel aproximativ 400 de milioane de euro, restul de pana la 820 de milioane de euro (valoarea totala a tranzactiei) reprezentand majorarea de capital pe care investitorii au fost de acord sa o realizeze. Enel a fost desemnat castigatorul acestei licitatii in urma cu doi ani, transferul de actiuni urmand sa aiba loc luna viitoare.
"La sfarsitul anului 2009, cred ca vom avea primul MW instalat", a mai precizat Badea.
Cea mai mare investitie a companiei va avea o valoare de 400 mil. euro si presupune constructia mai multor centrale pe baza de biomasa cu o capacitate totala de 200 MW. Investitia va fi realizata in parteneriat cu compania austriaca Warmebetriebe cu care Electrica are semnat un acord inca de anul trecut.
"Electrica negociaza cu alte firme specializate din domeniu posibilitatea unor asocieri pentru constructia unor centrale pe biomasa de inca 100 MW", a spus Badea, fara sa nominalizeze potentialii parteneri.
Un alt proiect al companiei vizeaza constructia pana in 2012 a unor parcuri eoliene cu o capacitate de 100 MW, investitia fiind evaluata la aproximativ 150 mil. euro. Totodata, compania si-a propus realizarea unor investitii greenfield in hidrocentrale cu capacitate mica si medie, cu o putere totala de 50 de MW pana in anul 2012. Electrica a avut anul trecut afaceri de 1,9 mld. euro.


Enel si E.ON negociaza cu Termoelectrica
Grupul german E.ON si cel italian Enel negociaza participarea la constructia unei termocentrale pe huila de 800 MW la Braila, impreuna cu compania de stat Termoelectrica, a declarat reprezentatul E.ON Energie, George Cristodorescu.
"Negocierile nu s-au finalizat inca", a spus el. Reprezentantul E.ON Energie a mai precizat ca grupul este interesat si de obtinerea unor capacitati de productie din surse regenerabile, in special eoliene, zonele de interes fiind Dobrogea si Moldova, regiune in care nemtii detin atat distributia de gaze, cat si cea de electricitate. "Nu excludem nici achizitia unui furnizor de electricitate care ar putea veni in completarea actualului nostru portofoliu de clienti, dar aceasta este o optiune pe termen lung pe care doar o analizam in prezent", a conchis Cristodorescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO