Eveniment

Elvetienii au investit in Romania de 4 ori mai mult decat la bulgari

01.03.2010, 23:05 214

Investitiile totale realizate de firmele elvetiene se ridica la1,7 miliarde franci elvetieni (1,124 mld. euro), Elvetia fiind alsaptelea mare investitor in Romania, dupa Austria, Olanda,Germania, Franta, Grecia si Italia, potrivit RaportuluiInvestitorilor Elvetieni, publicat de Ambasada Elvetiei.

Romania a fost mai atractiva decat alte tari precum Ucraina,Slovacia sau Bulgaria, in care elvetienii au investit aproximativ opatrime din cat au investit pe piata locala.

"Romania inca are, comparativ cu tarile vecine, o pozitieconfortabila ca destinatie de investitie in Europa de Est", spuneSimon Geissbühler, consilierul ambasadorului Elvetiei.

Principalul magnet pentru investitorii straini au fost costurilescazute cu forta de munca si potentialul unei piete mari in curs dedezvoltare, cum este Romania.

"Pentru a mentine interesul investitorilor elvetieni si pentru aatrage noi investitori, stabilitatea politica si consistentapoliticilor publice sunt puncte-cheie pentru Romania. Reformeletrebuie sa continue. Sistemul judiciar trebuie imbunatatit sitrebuie luptat impotriva coruptiei", mai spune Geissbühler.

Investitorii elvetieni apreciaza climatul investitional alpietei locale a fi intre "slab" si "satisfacator", potrivit unuistudiu realizat de Ambasada Elvetiei in randul a 21 de investitorielvetieni. Cele mai mari companii elvetiene care au facutinvestitii pe piata locala sunt Holcim (care a investit in total650 mil. euro), Expur, Intercontinental, Nestlé, Novartis, Ringier,Roche, Swisspor, Rieker, TopBrand si companiile antreprenoruluiJean Valvis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO