Eveniment

Elveţienii îşi consolidează afacerile în energie şi mai cumpără o firmă locală

20.06.2010, 23:44 48

Un grup elveţian, Repower, cu afaceri de peste un miliard deeuro anul trecut, care are activităţi atât pe partea de producţiede energie, precum şi în zona de furnizare de electricitate, acumpărat 80% din acţiunile traderului de energie Elcomex EN, firmăcontrolată de omul de afaceri constănţean Ion Grecu, cu un businessde peste 70 de milioane de euro anul trecut.

Acesta este încă un pas făcut de elveţieni în ceea ce priveşteachiziţia unor companii locale specializate în vânzarea de energieelectrică, după ce în ultimii ani aceştia au devenit cei maiimportanţi jucători din piaţa de profil după preluarea unorcompanii precum EHOL Distribution, firmă desprinsă din EnergyHolding, fostul lider al tranzacţiilor cu energie, sau BuzmannIndustries.

Majoritatea companiilor de comerţ cu energie au cunoscut unadevărat boom în ceea ce priveşte afacerile derulate cu precăderela începutul anilor 2000. În această perioadă, companii precumEnergy Holding, Buzmann Industries şi o serie de alte firme auîncheiat contracte extrem de avantajoase cu producători de energiedeţinuţi de statul român şi în special cu Hidroelectrica, cel maiieftin producător de electricitate.

Ulterior, energia achiziţionată de la companiile de stat, eralivrată către consumatorii finali, traderii de energie putând faceoferte mai bune în comparaţie cu jucătorii deţinuţi de stat, cum arfi filialele Electrica.

"Repower lucrează şi pentru realizarea unei unităţi de producţiea energiei în România", au precizat reprezentanţii grupuluielveţian care mai au unităţi de producţie a energiei electrice înElveţia, Italia şi Germania.

Potrivit acestora, achiziţia pachetului de 80% din acţiunileElcomex EN va fi finalizată în iulie, elveţienii aşteptândaprobările necesare din partea Consiliului Concurenţei.

"Sub termenii contractuali, Repower va prelua ulterior şipachetul rămas de 20%", au mai precizat reprezentanţii Repower.

Potrivit site-ului Elcomex EN, compania a fost înfiinţată în1996, domeniul de activitate la acel moment fiind construcţii şiinstalaţii electroenergetice. În 2004, compania obţine din parteaAutorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)licenţa de furnizare a electricităţii, în prezent având peste 400de clienţi. În perioada 2004-2009 afacerile companiei au crescut deaproape 3.000 de ori, de la 22.000 de euro la peste 70 de milioanede euro, Elcomex EN fiind anul trecut furnizorul de energie alfabricii auto de la Craiova, deţinută de americanii de la Ford.

Conform datelor din rapoartele de piaţă ale ANRE, anul trecutcompania avea o cotă de piaţă de 5% pe segmentul concurenţial,firma fiind între primii 10 traderi de energie din piaţă.

Printre acţionarii Repower, care este controlat în proporţie de46% de cantonul Graubunden, se regăsesc companiile elveţiene Alpiqşi EGL care deţin fiecare câte 24,6%, respectiv 21,4% din acţiuni.Alpiq a preluat rând pe rând controlul asupra Buzmann Industries şiEHOL Distribution, în timp ce EGL este prezent pe piaţa locală prinintermediul unei filiale specializate atât pe partea de livrare agazelor naturale, cât şi pe segmentul de energie electrică.

Petrod îşi revine după pierderea Mittal

Petrod, unul dintre cei mai mari furnizori privaţi de energieelectrică din România, controlat de omul de afaceri JackCutişteanu, a câştigat o licitaţie în valoare de 40,8 milioane delei (9,7 milioane de euro) pentru alimentarea cu energie pentru unan a Metrorex. La sfârşitul anului trecut, Petrod a încasat olovitură puternică în ceea ce priveşte contractele cu energie,furnizarea de electricitate către unul dintre cei mai mari clienţiai companiei, combinatul Arcelor Mittal Galaţi, fiind preluată decătre Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie. "Amreuşit să acoperim în mare partea gaura lăsată de pierderea Mittal.De la începutul anului avem trei noi contracte de energie semnatecu Azomureş, RATB şi Metrorex", a explicat Cutişteanu, directorulgeneral al Petrod. Compania a înregistrat anul trecut afaceri de 42de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO