Eveniment

Entuziasm redus pentru noul brand de ţară turistic al României, “explore the Carpathian garden”

Entuziasm redus pentru noul brand de ţară turistic al României, “explore the Carpathian garden”
30.07.2010, 09:23 1076

Identitatea brandului turistic de ţară, un proiect de 900.000 deeuro, a fost dezvăluită oficial ieri la Shanghai, logo-ul prin carese va promova destinaţia turistică România fiind reprezentant de ofrunză verde cu albastru iar sloganul fiind "explore the Carpathiangarden".

Expaţii din turism, jurnaliştii internaţionali şi consultanţiiîn branding susţin că identitatea verbală şi vizuală a brandului nuincită turiştii să vină în România.

"Sloganul implică o anumite cunoştinţe de geografie europeană şide aceea cred că în afara spaţiului european va avea o atracţiescăzută. Pentru cei care cunosc însă munţii Carpaţi, sloganul nuoferă nimic suprinzător sau nou. Personal, nu percep acest sloganca fiind unul ce mă inspiră sau care mă invită să vizitez România",a declarat Rita Rudusa, o ziaristă din Letonia.

O altă ziaristă, Nadya Marinova din Bulgaria, a spus că sloganulnu o convinge să vină în România, unde nu a mai fost niciodată."Sună bine, însă nu îmi spune nimic acest slogan", a precizatMarinova, care asociază România cu Dracula.

Nici expaţii care lucrează în România nu se arată impresionaţide identitatea verbală şi vizuală a brandului de ţară.

Şeful unei mari agenţii de turism, care a dorit să rămânăanonim, a transmis că, în opinia lui, sloganul nu reprezintăRomânia. "Munţii Carpaţi nu sunt atât de cunoscuţi în străinătateşi nu reprezintă o resursă naturală pe care o are doar România. Dinmoment ce România are Delta Dunării şi alte frumuseţi naturaleunice, de ce să ne limităm la munţii Carpaţi? Iar dacă sloganulpromite "garden- grădină", turiştii se aşteaptă să găsească aicifacilităţi pe care România încă nu le oferă, cum ar fi drumuri pecare să te deplasezi", a spus el.

Expatul ce conduce un business în turism crede însă că verdeleales pentru a ilustra logo-ul este potrivit, reprezintă o culoarece este asociată de obicei cu "eco mâncare, hoteluri, peisaje".

Brandul turistic de ţară a fost realizat de asocierea formatădin THR şi Taylor Nelson, care a câştigat licitaţia pentrurealizarea brandului turistic în urma depunerii ofertei cu preţulcel mai mic, respectiv 900.000 de euro. Aceştia au realizat brandulturistic după ce au intervievat telefonic 10.000 de persoane învederea testării percepţiei turiştilor români şi a celor străiniasupra destinaţiei România.

Concluziile cercetărilor de piaţă au evidenţiat că cele maicompetitive şase produse turistice ale României sunt circuiteleculturale, turismul în natură, turismul rural, pachetele de tipcity break, turismul activ şi de aventură, turismul balnear şiwellness.

"În acelaşi context s-a stabilit că principalele avantajecompetitive ale României sunt natura şi peisajele neatinse (lanţulCarpaţilor, Delta Dunării), unicitatea patrimoniului cultural,precum şi autenticitatea culturii şi a stilului de viaţă", potrivitreprezentanţilor Ministerului Turismului şi DezvoltăriiRegionale.

Ţările în care va fi promovat brandul turistic sunt Austria,Germania, Anglia, Irlanda, SUA, Ungaria, Franţa şi Italia. Creareaşi promovarea brandului turistic, finanţate din fonduri europene,fac parte dintr-un proiect de promovare a potenţialului turistic alRomâniei, pentru care sunt alocaţi 75 milioane de euro până lafinalul anului 2013.

Dacă străinii se arată nemulţumiţi de identitatea branduluituristic de ţară, românii au păreri împărţite. Cititorii ZF aupostat opiniile lor vizavi de brandul turistic pe site-ulwww.zf.ro.

Unul dintre cititorii ZF spune că sloganul este "extraordinar"dacă ne gândim la ce sugerează cuvântul grădină: "ceva mirific,sfânt". Pe de altă parte, un alt cititor este de părere că"turiştii se vor chinui cu harta în mână să ajungă în grădină"având în vedere că România nu are infrastructură.

"Părerea mea este că va fi o reclamă la sărăcie (...) fărăindicatoare şi fără drumuri, turiştii care vor veni le vor spunealtora să nu mai vină. Mai întâi trebuie să facem infrastructură şidupă aceea reclamă".

Mai mult, cititorul Ciprian Buşca se întreabă dacă ştie cinevacă în munţii Carpaţi nu sunt plăcuţe care te ghideze pe trasee şică la poalele munţilor nu se poate ajunge pe o autostradă, aşa cumse întâmplă în alte ţări.

Daniela, o altă cititoare ZF, crede că alegerea sloganului"explore the Carpathian garden" a fost foarte bună în condiţiile încare munţii Carpaţi oferă o mare diversitate de resurse naturale pecare turiştii străini ce trăiesc în mari oraşe le-ar aprecia."Sigur, nu sunt munţii Alpi (...) Cine vrea Alpi, va merge acolo,unde au si drumuri si altă infrastructură".

Logo-ul plagiat?

Surse din piaţă afirmă că unul dintre elementele logo-uluibrandului de ţară, care reprezintă o frunz?, este aproape identicca formă şi culoare cu logo-ul unui proiect englezesc de autobuzeecologice. Întrebată dacă logo-ul brandului de ţară a fost preluatde pe internet, Elena Udrea, ministrul turismului şi al dezvoltăriiregionale, a spus că nu ştie cum s-a lucrat la acest brand, care afost predat ministerului odată cu drepturile de autor.

"Din punctul nostru de vedere suntem în deplină legalitate. N-aşputea eu să vă răspund cum s-a lucrat la acest brand, dar avemgaranţia că cei care au creat brandul sunt responsabili şi aurespectat toată legislaţia", a spus Udrea, citată de Mediafax. Ea amai precizat că brandul va atrage străinii prin circuite şi prinprograme specifice unui turism activ.

"De aceea culorile brandului sunt proaspete, verdele reprezintăprospeţimea, albastrul reprezintă sănătatea apei prin spa, iargalbenul ospitalitatea", a declarat Udrea.

Ştefan Liuţe, director de strategie al companiei de brandingGrapefruit susţine că principala problemă nu e o identitate debrand, mai bună sau mai slabă, ci deficitul de competenţă demanagement de brand din instituţia beneficiară. «Pentru ca un brandsă aibă succes pe termen lung, trebuie să existe manageri buni nudoar la prestator (consultant), ci şi la beneficiar, care eresponsabil cu alegerea celor mai bune variante şi cu managementulpe termen lung al brandului (zeci de ani). Deficitul acesta decompetenţă riscă să ducă pe termen lung la cheltuirea sub-optimă acelei mai mari părţi din bugetul proiectului, care va fi subiectulunei viitoare licitaţii", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO