Eveniment

Ernst&Young: Romania, in top 10 al destinatiilor europene pentru investitii

Ernst&Young: Romania, in top 10 al destinatiilor europene pentru investitii

Marc Lhermitte, partener in cadrul diviziei internationale a E&Y

15.02.2007, 20:05 27

Romania este prima in regiune si printre primele zece state din Europa ca destinatii preferate pentru investitorii straini, arata un sondaj realizat de compania de audit si consultanta Ernst&Young (E&Y).
O cincime (20%) dintre cei 200 de manageri de mari companii multinationale intervievati de E&Y au declarat ca planurile lor de investitii pe urmatorii trei ani includ Romania, au declarat ieri reprezentantii locali ai companiei de audit si consultanta.
Conform sondajului E&Y, investitorii straini sunt atrasi de costul inca redus al fortei de munca si potentialul de crestere al productivitatii muncii. Pe de alta parte, investitorii sunt cei mai nemultumiti de starea proasta a infrastructurii de transport si comunicatii. Astfel, 58% dintre managerii intervievati au indicat Romania ca o destinatie foarte atractiva pentru investitii in regiunea Europei de Sud-Est.
"Circa 8% dintre multinationalele fara prezenta regionala considera sud-estul Europei, inclusiv Romania, ca destinatie atractiva pentru investitii, iar interesul acestora este in crestere", a declarat Camelia Horlaci, country managing partner la Ernst & Young Romania.
Conform declaratiilor sale, state ca Romania sunt competitive prin costuri in atragerea investitiilor straine directe, dar nu pot concura statele din Europa Centrala sau Vestica la infrastructura sau calitatea vietii. Ea a precizat ca Romania are in ochii investitorilor cuprinsi in esantion cea mai buna imagine dintre toate tarile din sud-estul Europei.
"Romania a fost indicata ca destinatie preferata pentru investitii datorita nivelului redus al impozitului pe profit, costului fortei de munca, flexibilitatii legislatiei muncii, potentialului de crestere a productivitatii si disponibilitatii locatiilor pentru investitii", a declarat Cornelia Bumbacea, partener la E&Y Romania si sefa departamentului de tranzactii la firma de consultanta.
Ce vor investitorii straini de la Romania? "Imbunatatirea infrastructurii de transport si de telecomunicatii, proceduri administrative mai simple si mai flexibile, dar si o stabilitate politica mai mare", a precizat Bumbacea.
In schimb, reprezentantii E&Y au precizat ca instabilitatea legislatiei fiscale nu mai apare ca nemultumire printre opiniile investitorilor straini, la fel ca anii trecuti.
Marc Lhermitte, partner in cadrul diviziei internationale a E&Y, spune ca legislatia fiscala a Romaniei nu mai poate fi considerata problematica. "Legislatia fiscala se stabilizeaza, iar modificarile importante sunt din ce in ce mai rare", a spus Lhermitte. Cat despre stabilitatea politica, Lhermitte spune ca investitorii nu au probleme cu riscul politic obisnuit, ci doar cu incertitudinea politica pe termen scurt. Reprezentantii E&Y estimeaza ca investitiile straine directe din Romania au fost de 8,6-9 miliarde de euro anul trecut, in crestere fata de nivelul de 5,2 miliarde de euro din 2005. Pentru anul acesta, reprezentantii E&Y vad posibile investitii straine de 6,5-7 miliarde de euro, in linie cu estimarile autoritatilor.
Printre marile privatizari asteptate in 2007, cei de la E&Y vad posibile vanzarea uzinei Daewoo, a producatorului de medicamente Antibiotice Iasi, a unor complexuri energetice si a ultimelor distributii de energie electrica ramase in protofoliul statului roman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO