Eveniment

Estimarile analistilor straini privind evolutia economiei se imbunatatesc, in pofida tensiunilor politice

Estimarile analistilor straini privind evolutia economiei se imbunatatesc, in pofida tensiunilor politice

Click pentru imaginea marita

06.04.2007, 21:12 12

Consensus Economics, organizatie care grupeaza prognozele economice ale institutiilor internationale, si-a imbunatatit in ultimele doua luni estimarile privind mersul economiei Romaniei.
Estimarile privind cresterea economica de anul acesta a Romaniei au fost revizuite in sus de catre Consensus de la 5,9% acum patru luni la 6,1% in urma cu doua luni si 6,2% in cea mai recenta varianta a buletinului sau de prognoza. Estimarea oficiala privind cresterea economica de anul acesta este de 6,5%, conform Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
Consensus grupeaza estimarile a 11 institutii internationale, de la banci la institute de cercetare. Dintre aceste 11 institutii, 5 activeaza si pe piata locala: EFG Eurobank, ING, UniCredit, Raiffeisen si ABN Amro.
"Asta arata ca institutiile private luate in considerare de Consensus sunt increzatoare in perspectivele economiei Romaniei, mai ales dupa anuntarea datelor economice pe prima luna, cand Statistica a comunicat rezultate economice foarte bune", comenteaza Ion Ghizdeanu, presedintele CNP.
Astfel, cea mai optimista prognoza o afiseaza institutul american Global Insight, care vede o crestere economica de 7% pentru Romania in 2007. La polul opus, elvetienii de la UBS estimeaza doar o crestere de 5%, iar ABN Amro Romania indica o crestere de 5,9%. Restul estimarilor fluctueaza intre 6% si 7%.
Anul trecut, economia Romaniei (Produsul Intern Brut) a crescut cu 7,7%, sustinuta de revenirea industriei, cresterea sustinuta din servicii si de boomul din constructii. Cresterea PIB de 7,7% a reprezentat cea mai buna performanta de dupa 2004.
"Cresterea economica a continuat puternic in ultima parte din 2006, sustinuta de cererea interna de consum. In timp ce estimarile privind consumul au ramas aceleasi in ultimele sondaje, cele privind investitiile din economia Romaniei au crescut semnificativ", noteaza raportul Consensus.
Desi estimarea medie a Consensus privind cresterea economica este sub cea a Comisiei Nationale de Prognoza (6,2% fata de 6,5%), in cazul productiei industriale situatia se inverseaza, analistii internationali fiind ceva mai optimisti decat cei de la Bucuresti.
Astfel, cresterea productiei industriale este aproximata la 5,7% de media celor 11 institutii intervievate de Consensus, cu un punct procentual mai mare decat prognoza oficiala a CNP (4,7%). Diferenta este surprinzatoare, in conditiile in care productia industriala este considerata principalul predictor al cresterii economice, iar estimarile oficiale de la Bucuresti sunt contrare celor internationale.
Anul trecut, productia industriala a inregistrat o majorare de 7,1%, cea mai ridicata din ultimii 6 ani, de unde si cresterea peste asteptari a PIB. De altfel, aceasta este si principala explicatie pentru care toti analistii asteapta pentru anul acesta o crestere a PIB mai redusa decat cea de anul trecut.
O alta imbunatatire de perspectiva privind Romania vizeaza inflatia. In ultimele patru luni, estimarea privind inflatia medie a Romaniei pe 2007 s-a redus de la 5,5% la 5,2% si in final la 5,1%, ramanand totusi peste estimarea oficiala a CNP, care indica o inflatie de 4,3%.
Anul trecut, inflatia medie a Romaniei a fost de 6,6%, iar in acest moment toate estimarile indica o continuare a procesului de dezinflatie, cu cel putin un punct si jumatate (in versiunea Consensus) si cu peste doua puncte procentuale (in versiunea CNP).
In timp ce estimarile analistilor internationali privind cresterea economica, a productiei industriale si a inflatiei s-au imbunatatit, prognoza privind deficitul de cont curent a suferit o corectie majora in sens negativ. De la o estimare de 9,7% din PIB in urma cu doua luni, deficitul extern este acum estimat la 11,3% din PIB. Deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din tara, este considerat de analisti principala problema a economiei. Cererea puternica de consum nu poate fi acoperita numai prin produse autohtone, fiind necesare importuri masive, care majoreaza dezechilibrul extern.
Prognoza oficiala privind acest indicator este de 10,5% din PIB, comparativ cu 10,3% din PIB in 2006. Pe termen scurt, toti analistii chestionati se asteapta la o explozie a acestui indicator, mai precizeaza raportul Consensus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO