Eveniment

Etienne: Excluderea coruptiei tine de investitori

09.07.2004, 00:00 20



Investitiile straine si creditele de la Uniunea Europeana sunt modalitati prin care tarile europene contribuie la combaterea coruptiei din Romania, demersul european fiind diferit doar ca stil diplomatic de cel al SUA, a declarat ieri ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Etienne, la o avanpremiera a sarbatorii nationale a Frantei, de pe 14 iulie.



"Nu este o permisivitate mai mare din partea europeana fata de coruptie si nu exista diferente in raport cu partea americana in ceea ce priveste principiile. Stilul diplomatic este diferit", a afirmat Etienne, raspunzand unei intrebari la o privind atitudinea mai putin transanta a diplomatilor europeni in declaratiile pe tema coruptiei din Romania in comparatie cu pozitiile publice ale oficialilor SUA.



Ambasadorul SUA la Bucuresti Michael Guest s-a referit in repetate randuri la problemele pe care le ridica fenomenul coruptiei in Romania. El a afirmat, recent, ca problema coruptiei nu este doar una interna, afectand si interesele SUA si limitand relatiile pe care Statele Unite vor sa le aiba cu Romania.



"Colegul din SUA a avut o pozitie afectiva si a dorit sa ajute Romania prin aceste afirmatii", a spus Etienne.



El afirma ca actiunile europene in directia combaterii coruptiei din Romania nu sunt mai putin importante. In opinia ambasadorului francez, investitiile straine sunt o cale sigura pentru a schimba mentalitati, iar cele mai multe investitii provin din tarile Uniunii Europene.



"Cei care aduc bani sunt mai bine plasati pentru a impune un mod de afaceri care sa excluda coruptia", a explicat Etienne.



Camera Franceza de Comert din Romania estimeaza ca schimburile comerciale dintre cele doua tari vor urca pana la sfarsitul acestui an la 3,3-3,5 miliarde de euro, fata de 2,7 miliarde in 2003. In primele patru luni din 2004, importurile Romaniei din Franta au crescut cu 35%, iar exporturile pe piata franceza cu 48%.



O a doua parghie prin care UE poate contribuie la restrangerea coruptiei este reprezentata de creditele comunitare. Oficialul francez sustine ca Romania trebuie sa fie foarte atenta in privinta modului de utilizare a acestor bani.



Reprezentantii firmelor franceze care activeaza in Romania au afirmat, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu s-au lovit foarte des de acte de coruptie.



Presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Franceze in Romania, Dan Bedros, a aratat ca, in unele cazuri, firmele care pierd licitatii internationale organizate de autoritatile romane incearca sa-si justifice esecul invocand eventuale fapte de coruptie.



"Despre astfel de probleme (n.r.- coruptie) nu poti sa vorbesti daca nu ai dovezi. Probabil ca ambsadorul SUA are informatiile sale", a mai aratat Bedros. El a spus ca firmele franceze se izbesc in schimb de modificarile legislative, cerute de altfel pentru imbunatatirea mediului de afaceri, dar care apar in forme nedorite.



"Prevederile Codului muncii, fata de care au fost formulate nu mai putin de 1.000 de amendamente pana in prezent, determina companii mari sa nu mai faca angajari direct, ci prin alte firme care sa gestioneze personalul. Nu putem fi obligati sa pastram un angajat ineficient sau care face erori", a declarat Dan Bedros.



La randul sau, directorul general al BRD - Groupe Societe Generale, Patrick Gelin, apreciaza ca in Romania exista un mediu de afaceri suficient de dezvoltat pentru a permite realizarea in bune conditii a unei investitii.



"Intreprinderile franceze si alte firme straine au demonstrat ca in Romania se pot face afaceri corecte", a spus Gelin. Franta este al doilea investitor strain, cu peste un miliard de euro.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO