Eveniment

Evaluarea pagubelor inundatiilor intra in prelungiri

26.09.2005, 19:28 17

La sfarsitul lunii august, autoritatile anuntau ca pagubele produse de inundatii de la inceputul anului se ridica la 1,5 miliarde de euro, dar aceasta nu avea sa fie decat o estimare provizorie. Apele care s-au revarsat in ultima saptamana au dat peste cap toate calculele, asa ca numaratoarea trebuie continuata, daca nu luata de la capat. A sasea oara.

Comitetul pentru Situatii de Urgenta urma sa se intruneasca din nou aseara pentru a evalua pagubele produse de inundatii si pentru a decide care vor fi masurile imediate care se impun pentru limitarea efectelor apelor.

Ultimul bilant inainte de sedinta Comitetului arata ca numarul persoanelor decedate a ajuns la sase, alte trei fiind date disparute.

Inundatiile au provocat pagube in 310 localitati din 16 judete si municipiul Bucuresti, distrugand 101 case (fata de 88 in cursul zilei de vineri) si inundand alte 2.357 de locuinte (fata de 2.213 case in ultimul bilant).

Numarul localnicilor evacuati a crescut de la 461 la 800 de persoane. Acestea au fost cazate in camine culturale, scoli sau la rude.

La acestea se adauga 35.526 de hectare de teren agricol inundate, 18 drumuri nationale blocate si 3.942 de animale sau pasari decedate.



Verdict in agricultura: pierderi de 200 mil. euro

Ministrul agriculturii Gheorghe Flutur a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca pagubele din acest sector ajung la peste 200 de milioane de euro.

"Estimarile din ultimele zile arata ca se mai adauga 32.000 de hectare de terenuri agricole afectate la cele 500.000 de hectare de terenuri afectate de inundatii in cele sase reprize din aprilie pana in prezent. Cea mai mare suprafata afectata este la porumb, de circa 18.000 de hectare. De asemenea, au de suferit si culturile de floarea-soarelui, care in parte sunt si ele afectate. Cu toate acestea, ne asigura necesarul intern de ulei si putem inclusiv exporta. Asa stau lucrurile astazi, insa nu stim daca vremea ne va lasa sa recoltam in perioada urmatoare", a declarat ministrul, citat de Mediafax.

Flutur a spus ca mai sunt probleme la productia de cartofi in privinta cantitatilor recoltate, in timp ce la grau exista necesarul pentru asigurarea painii.

In privinta campaniei de toamna, ministrul agriculturii a declarat ca, din cauza ploilor, nu poate fi respectat calendarul lucrarilor de sezon.

"Ar fi trebuit la vremea aceasta sa avem 1,5-1,6 milioane de hectare arate, dar din cauza ploilor in sud nu se poate ara. Speram sa recuperam acest deficit. Suntem intr-o intarziere usoara la insamantarile de toamna, in special la grau. Noi am asigurat aproape 400.000 de tone de grau de samanta, le-am dat oamenilor bonurile valorice, dar, din pacate, in zona de sud vremea nu ne lasa sa facem insamantarile, iar astazi suntem intr-o intarziere in privinta calendarului agricol", a declarat ministrul.



0 mil. euro pentru infrastructura

In ceea ce priveste infrastructura, Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, a declarat ca bugetul Ministerului Transporturilor ar putea fi suplimentat cu peste 2.500 mld. lei vechi (aproape 70 mil. euro).

Fondurile vizeaza refacerea infrastructurii distruse de ploile din vara si cele cazute in ultimele zile. Borbely a adaugat ca gestionarea problemelor cauzate de inundatii este "prioritatea 0" a MTCT, celelalte programe trecand pe plan secund. Aflat sambata in judetul Ialomita, ministrul a descris situatia de la fata locului drept "un dezastru".

"In multe locuri nu se poate circula din cauza faptului ca apa s-a revarsat pe sosea. Sunt oameni izolati, insa s-au luat toate masurile pentru evitarea unor dezastre mai mari. Fortele care raspund de rezolvarea acestor situatii s-au mobilizat pentru salvarea oamenilor", a mai spus Borbely.

Ministerul Administratiei si Internelor informa sambata ca din cauza apei de pe carosabil circulatia este intrerupta pe noua drumuri nationale importante, printre care la Ploiesti, Buzau, Urziceni, Ramnicu Sarat, Lehliu, Alexandria, iar pe alte 15 se circula cu greutate.

Nu se circula pe DN 1 B (Ploiesti - Buzau); DN 1 D (Albesti Paleologu - Urziceni); DN 2 (Bucuresti - Urziceni); DN 2 (Buzau - Ramnicu Sarat); DN 3 (Bucuresti - Lehliu); DN 6 (Bucuresti - Alexandria); DN 73 D (Mioveni - Suslanesti); DN 73 C (Curtea de Arges - Piatra); DN 67 (Horezu - Ramnicu Valcea).



Probleme in sudul tarii

Ministerul Mediului a avertizat ieri ca la Cosereni-Ialomita este prevazuta o amplificare a debitelor, in urmatoarele ore, cu 150 mc/s. Viitura de pe raul Ialomita era ieri in propagare, urmand sa atinga o cota maxima in sectiunea Ciochina. Ministerul Mediului informeaza ca se mentine starea de alerta in aval de localitatea Ciochina.

Pe Valea Ialomitei au fost amplasate si masini amfibii militare, pentru interventii rapide, luandu-se in calcul si posibilitatea evacuarii localnicilor din Ialomita in caz de necesitate. In plus, in cursul noptii de sambata spre duminica, militarii au lucrat la suprainaltarea digurilor in zona Urziceni, pentru a evita revarsarea raului Ialomita.

La fel a procedat si Directia Apelor Dobrogea - Litoral care a demarat lucrari de inaltare a digului, pentru ca diferenta de nivel sa confere siguranta lacului Techirghiol, una dintre cele mai importante surse de namol sapropelic necesar in tratamentul balnear.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a lansat ieri un apel catre localnicii din zonele inundate sa renunte la atitudinea pasiva manifestata pana in prezent si sa sprijine actiunile autoritatilor si ale serviciilor de interventie, amintindu-le ca este in interesul lor sa isi protejeze casele si bunurile.

"As vrea ca localnicii sa iasa din aceasta stare de pasivitate. Ei nu trebuie sa priveasca cum autoritatile si fortele de interventie isi fac treaba, ci sa arate o solidaritate in astfel de situatii, deoarece, in fond, isi apara casele si bunurile. Este in interesul lor", a spus Tariceanu, care a cerut prefectilor sa ii mobilizeze pe localnici pentru astfel de actiuni.

Prognoza meteo indica o tendinta de ameliorare a vremii si cantitati reduse de precipitatii in sudul tarii in intervalul 26-27 septembrie.



Alte cartiere, aceeasi problema: infrastructura

Inundatiile nu au afectat doar locuitorii din zonele rurale sarace, ci si pe cei care au platit o suta de mii sau chiar doua sute de mii de euro pentru o casa in zona de nord a Capitalei.

Toti jucatorii de pe piata imobiliara confirma faptul ca infrastructura din aceasta zona nu este dezvoltata la nivelul la care ar trebui, insa spun ca pana in momentul in care nu vor aparea zone rezidentiale de dimensiuni importante, cu infrastructura adecvata, complexurile rezidentiale din Pipera isi vor pastra locuitorii.

"Este evident ca utilitatile sunt subdimensionate. Acest lucru s-a observat si inainte de inundatii, cand canalizarile refulau. Cu toate acestea, nu cred ca preturile vor scadea in aceste zone", explica Mircea Cleciu, directorul general al companiei imobiliare Neocasa.

El crede ca motivul pentru care cei mai multi clienti s-au mutat in aceste zone este reprezentat de statutul social pe care aceasta mutare l-a oferit.

"Chiar daca pretul ar scadea, ar exista speculatori care ar face ca pretul sa creasca la loc relativ rapid. Problema este reprezentata de faptul ca nu exista o alternativa la aceste zone rezidentiale. Cand aceasta alternativa va aparea, atunci acesti clienti vor migra in directia respectiva, in masura in care va fi si o zona care sa confere un anumit statut", adauga Cleciu.

Parerea este sustinuta si de Oana Butescu, broker in cadrul companiei imobiliare Esop.

"Atat timp cat nu va exista o alta zona care sa ofere aceleasi conditii cu zona de nord, vor exista in continuare cereri pentru inchirierea unor proprietati in Baneasa- Pipera", a afirmat Oana Butescu.

Ea crede insa ca, pe piata inchirierilor, clientii vor prefera de acum inainte proprietatile din cadrul complexelor rezidentiale unde infra-structura este bine dimensionata, corelata cu cerintele complexului si care sunt bransate la sistemul de ca-nalizare, asigurand o colectare efi-cienta a apei rezultate in urma ploilor. Astfel, reprezentantul Esop estimeaza ca preturile de inchiriere ale proprietatilor din zona Baneasa-Pipera ar putea inregistra o scadere.

"Apare problema dezvoltarii proiectelor rezidentiale peste capacitatea de extindere a retelelor de infrastructura. Este greu de estimat impactul asupra preturilor in zona, dar o eventuala scadere nu va fi o tendinta", a apreciat Oana Bogdanovici, din cadrul departamentului de marketing al companiei imobiliare Eurisko.

"O schimbare in structura cererii se va produce in momentul in care pe piata rezidentiala vor intra dezvoltatori mari, care vor realiza proiecte prevazute cu o retea completa de infrastructura", a mai spus reprezentantul Eurisko.



Asiguratorii asteapta sa se retraga apele

Companiile de asigurari se feresc sa faca estimari cu privire la daunele pe care le vor plati in urma inundatiilor de saptamana trecuta. "Vom putea vorbi despre sume doar dupa ce se retrag apele", a spus Liviu Floarea, seful Serviciului Daune din cadrul companiei Omniasig.

"S-au facut multe sesizari de daune. Doar in Bucuresti, ne-au fost raportate peste zece evenimente", a adaugat el. Este vorba despre doua locuinte din zona Pipera, daunele inregistrate acolo ridicandu-se la suma de 5.000 de euro. De asemenea, a fost inundata o locatie din zona IMGB, daunele fiind de circa 4.000 de euro, si doua locatii din zona parcului Libertatii. "Pagubele produse la una dintre aceste locatii sunt de 1.000 de euro, insa pentru cea de-a doua inca nu avem estimari", a mai spus Liviu Floarea. "Ne asteptam ca saptamana viitoare sa primim mai multe cereri de despagubiri", a spus acesta. Reprezentantii Asirom, una dintre companiile care au inregistrat anul trecut cele mai multe subscrieri pe segmentul asigurarilor de incendiu si calamitati naturale, au declarat ca au primit sesizari de daune, dar inca nu au avut timp sa centralizeze informatiile. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO