Eveniment

Evaziune fiscala de 195 mil. euro la sase luni

Evaziune fiscala de 195 mil. euro la sase luni
18.07.2006, 19:53 46

Inspectorii fiscali de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) au identificat in prima jumatate a anului diferente de 195,3 milioane de euro intre obligatiile fiscale reale si cele declarate de firmele controlate, arata date ale institutiei.
Teoretic, controalele Fiscului au adus la bugetul public aproape 316 mil. euro in sase luni, reprezentand totalul sumelor pe care firmele controlate trebuie sa le plateasca la buget in urma controalelor. Practic insa, gradul redus de colectare a acestor datorii a facut ca incasarile efective de pe urma acestor controale sa fie de mai putin de 27 mil. euro, adica de numai 8,5% din total.
Cea mai mare evaziune fiscala din prima jumatate a anului a avut loc in domeniul TVA, unde diferentele intre obligatiile reale si cele declarate de firme au depasit 103 mil. euro. Pe locul doi in topul evaziunii se afla impozitul pe profit, cu diferente de aproape 60 de milioane de euro, iar pe pozitia a treia se afla accizele, cu o evaziune dovedita de peste 19 mil. euro.
Firmele controlate au fost peste 53.000, din totalul de aproape 1,1 milioane de contribuabili platitori de obligatii fiscale catre stat. Dintre firmele controlate, 88% sunt companii majoritar private, 5% reprezinta fundatii, 5% sunt firme mixte, iar 2% sunt firme de stat si institutii publice. Daca firmele controlate ar fi reprezentative la nivelul economiei, atunci evaziunea din prima parte a anului ar putea fi estimata la 4 mld. euro.
Din totalul sumelor descoperite ca evaziune, la bugetele statului au fost platite pana in prezent doar 23,2 mil. euro, adica sub 12%. Ca accesorii la diferentele de impozite si taxe sesizate de inspectorii Fiscului, acestia au stabilit dobanzi si penalitati de intarziere in valoare totala de 104 milioane de euro. In medie, cele peste 50.000 de companii controlate au avut o evaziune fiscala de 3.700 de euro fiecare, arata datele ANAF. In afara actelor de evaziune, firmele controlate de catre Fisc au primit amenzi contraventionale in valoare totala de 7,25 mil. euro, din care statul a incasat la buget mai putin de jumatate (doar 3 mil. euro). Valoarea bunurilor confiscate s-a ridicat la 9,4 mil. euro, din care statul a valorificat doar 0,3 mil. euro.
De asemenea, Fiscul a incheiat aproape 900 de sesizari penale pentru sume totale de 125 mil. euro.
Inspectia fiscala de catre reprezentantii Fiscului se face doar in urma unor sesizari sau plangeri penale impotriva unor firme. Pentru actiunile de control, ANAF a folosit aproape 3.600 de inspectori fiscali in prima jumatate a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO