Eveniment

Expaţii Republicii Moldova muncesc în majoritate în Rusia, dar familiile de acasă mănâncă şi se îmbracă din UE

Expaţii Republicii Moldova muncesc în majoritate în...
13.11.2016, 13:53 1135

Cifrele spun mult mai multe despre starea unei naţiuni, decât spun oamenii politici.

Republica Moldova este o naţiune care se întăreşte dar, cum este o ţară mică, are nevoie de alianţe şi este fundamental pentru viitorul ei tipul de alianţe pe care îl alege.

În istorie nu ştii niciodată dacă ai ales bine sau rău. Poţi spune că X general a greşit, că Y împărat a făcut fapte nesăbuite, dar istoriile contrafactuale mai degrabă otrăvesc decât limpezesc.

R. Moldova are 3,6 milioane de cetăţeni, cât regiunea Nord-Est a României compusă din judeţele Iaşi, Suceava, Bacău, Vaslui, Botoşani şi Neamţ.

Are un PIB de 7 mld. dolari (6,4 mld. euro), sub jumatate din cel al regiunii Nord-Est (cea mai săracă a României din punct de vedere al PIB/capita). În 2015 Regiunea Nord-Est a avut un PIB de 72 mld. lei, adică 17,4 mld dolari (16 mld. euro).

PIB-ul R. Moldova înseamnă 4% din PIB-ul României. PIB-ul României de 160 mld. euro în 2015 înseamnă 1% din PIB-ul UE.

500.000- 60.000 de moldoveni – în jur de 15% din populaţie - lucrează în străinătate: 60% dintre aceştia sunt în Rusia. 30% sunt în UE. E foarte probabil ca structura votului de astăzi să fie influenţată de această distribuţie. Oamenii se uită şi în portofel când votează, să nu ne amăgim că voteazaă doar idealuri.

Populaţia României a scăzut, potrivit ultimului recensământ din 2012, cu 12% ca urmare a exodului economic. Acum probabil că 15% dintre români sunt plecaţi din ţară, la fel ca în R. Moldova.

Cât de gravă este situaţia economiei Moldovei se vede din cifre. Are exporturi de 2 mld. dolari în 2015 şi are importuri de 4 mld. dolari, aşadar un deficit comercial uriaş – echivalent a 28% din PIB-ul ţării. Deficitul comercial al României este pe undeva la 2-3% din PIB.

Ministerul finanţelor al Republicii a raportat pe 2015 un deficit bugetar de 2,7 mld. lei, la venituri de 46,3 mld. lei. Statistica ministerului nu indică nivelul PIB-ului.

Exporturile Moldovei sunt în majoritate către UE – 1,2 mld. dolari în 2015, din intreg exportul ţării de 2 mld. dolari. (Aici a intervenit însă un embargou impus de Rusia şi, astfel, exporturile către Federatie au scăzut de la 600 mil. dolari în 2013, la 240 mil. dolari anul trecut. Dar situaţia este un accident de parcurs. Cel putin din 2007 încoace, exporturile Moldovei către UE au fost duble faţă de exporturile către Rusia.)

Europa este, de asemenea, principala sursă a importurilor Moldovei: 2 mld. dolari în 2015, faţă de jumătate de miliard din Rusia.

Aşadar, expaţii Moldovei muncesc în majoritate în Rusia, dar familiile de acasă mănâncă şi se îmbracă în majoritatea lor din UE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels