Eveniment

Exportul de energie a atins in 2008 cel mai inalt nivel din ultimii patru ani

Exportul de energie a atins in 2008 cel mai inalt nivel din ultimii patru ani
12.02.2009, 00:00 58

Volumul de energie exportat l-a depasit cu 15% pe cel din 2007 si este aproape dublu fata de cel inregistrat in 2004. In bani cantitatea, care reprezinta sub 10% din totalul productiei de anul trecut, reprezinta circa 370 de milioane de euro daca se ia in calcul un pret mediu de 53 de euro pe MWh.

Unul dintre factorii care au favorizat aceasta evolutie este inchiderea reactoarelor de la Kozlodui (Bulgaria) care a scos o mare parte din exportul de energie bulgar din regiune, facand astfel loc pentru cresterea exporturilor din Romania.
Castigatorii sunt traderii si producatorii de energie electrica de stat precum Hidroelectrica, firma care potrivit ultimilor estimari a reusit sa exporte in 2008 circa 1,5TWh. Printre companiile private care exporta se numara EGL Gas & Power, Atel sau Energy Financing Team, potrivit celor mai recente informatii disponibile.
Destinatia finala a acestor exporturi nu este cunoscuta, dar pot fi identificate tarile vecine catre care s-a exportat. Astfel, prin Serbia au trecut cele mai multe exporturi anul trecut, a doua pozitie este ocupata de Bulgaria, iar a treia de Ungaria, potrivit datelor Transelectrica.
"Exportul in 2008 a crescut datorita cresterii competitivitatii energiei produse la noi pe piata regionala. Acestui factor i se adauga oprirea unitatilor nucleare de la Kozlodui (Bulgaria) si deci reducerea exportului bulgar in regiune", explica Marian Cernat, directorul general adjunct al Dispeceratului Energetic National.
Anul trecut Romania a importat 2,6 TW/h, in scadere cu aproape 30% fata de 2007. Cele mai mari cantitati au venit din Ucraina, Moldova, Ugaria si Bulgaria.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, anul trecut consumul de energie a fost de 53,030 miliarde KWh, cu 4,2% mai mare fata de anul 2007. Iluminatul public a inregistrat o crestere de 10,6%, in timp ce consumul populatiei a crescut cu 7,1%.
Situatia s-ar putea schimba anul acesta cand este estimata o diminuare a consumului, de energie din cauza crizei financiare, lucru vizibil inca din prima luna a anului, cand exporturile au scazut cu circa 12% fata de prima luna a anului trecut, potrivit Transelectrica. Evolutia exporturilor de energie din prima luna este similara cu cea inregistrata de consumul intern care a scazut cu circa 10%, lucru care arata ca tarile vecine sunt afectate intr-o masura similara cu Romania in ceea ce priveste consumul de energie.
"In octombrie, noiembrie si decembrie anul trecut cantitatile exportate au crescut fata de cele livrate cu un an in urma. In ianuarie anul acesta comparativ cu aceeasi luna a anului trecut exportul a scazut si credem ca acest lucru s-a intamplat din doua motive: vremea mai calda si efectele crizei economice care au dus la diminuarea consumului si deci a cererii de energie electrica", spune Cernat.
Pe plan local, daca in luna octombrie a anului trecut consumul de energie era la un nivel aproape similar cu cel din 2007, in luna noiembrie scaderea consumului a fost de circa 6%, de la aproximativ 5,4 TWh la circa 5 TWh. Reducerea consumului a continuat sa se adanceasca in luna decembrie, cand la nivel national s-a inregistrat o scadere de circa 8%, de la 5,6 TWh in decembrie 2007 la 5,2 TWh in ultima luna a anului trecut. Prima luna a acestui an a adus o reducere a consumului de circa 10% fata de nivelul din aceeasi luna a anului trecut. Aceasta scadere a consumului reprezinta adeverirea celor mai pesimiste estimari lansate de jucatorii din piata locala in ceea ce priveste consumul de energie, in conditiile in care majoritatea estimau pentru anul acesta o evolutie pozitiva a consumului de circa 2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO