Eveniment

Exporturile au crescut peste ritmul importurilor pentru a doua luna consecutiv

Exporturile au crescut peste ritmul importurilor pentru a doua luna consecutiv

Click pentru imaginea marita

12.03.2008, 18:08 21

Exporturile au depasit ritmul de crestere al importurilor pentru a doua luna consecutiv in ianuarie, majorarea deficitului comercial an la an incetinind pana la sub 3%.
Vanzarile de marfuri la extern au crescut cu 16,9% in luna ianuarie (fata de ianuarie 2007), in timp ce importurile au crescut cu doar 11,3%, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Ianuarie a fost a doua luna consecutiva in care ritmul exporturilor il depaseste pe cel al importurilor.
Ca urmare, deficitul comercial al Romaniei (export-import) a crescut in ianuarie cu doar 2,8%, pana la 1,41 miliarde de euro, unul dintre cele mai reduse ritmuri de crestere din ultimii cinci ani. Spre comparatie, deficitul comercial a crescut cu 116% in ianuarie 2007 fata de ianuarie 2006, conform Statisticii.
Analistii pun revenirea exporturilor si, implicit, incetinirea puternica a deficitului comercial pe seama deprecierii leului din ultimele aproape 9 luni. Fata de minimul de 3,11 lei pentru un euro atins de cursul de referinta la inceputul lunii iulie a anului trecut, cursul este acum cu aproape 19% mai mare.
"Deprecierea leului a impulsionat exporturile, dar este un factor care functioneaza doar pe termen scurt. Cat timp nu se imbunatateste partea de oferta a economiei, astfel incat sa sustina in mod real exporturile, vom vedea doar o corectie limitata a deficitului", a declarat pentru ZF Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank.
Datele prezentate ieri au coincis cu calculele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), care a publicat saptamana trecuta estimarile oficiale privind evolutia lunara a comertului exterior.
CNP considera ca ritmul exporturilor s-ar putea pastra peste cel al importurilor de bunuri la nivelul intregului an 2008, datele Progznozei aratand o crestere de 17,4% a exporturilor si una de 15,6% a importurilor, comparativ cu nivelurile de anul trecut.
Potrivit CNP, deficitul comercial ar atinge anul acesta 24,3 mld. euro, cu doar 13% mai mare decat cel din 2007.
Spre comparatie, deficitul comercial a avut anul trecut un ritm de crestere de 44%, identic cu cel din 2006.
"Estimam ca ritmul de crestere al exporturilor se va mentine mai alert in acest an comparativ cu 2007, in special pe segmentul bunurilor de capital si al produselor cu valoare adaugata mare. De asemenea, estimam ca ponderea deficitului comercial in PIB se va situa la circa 16% din PIB la finele anului curent", au comentat ieri analistii BCR.
Anuntul Statisticii de ieri a impulsionat moneda nationala, care s-a apreciat in jurul pranzului pana la un minim de circa 3,68 lei pentru un euro pe piata interbancara, dupa ce in ziua anterioara inchisese la 3,72 lei pentru un euro.
Aprecierea a avut loc in pofida comunicarii tot ieri de catre Statistica a inflatiei pe luna februarie (8%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani).
"Este doar o imbunatatire temporara a deficitului comercial. Riscam sa cadem in aceeasi greseala de anii trecuti, cand ne-am bucurat de scaderea inflatiei, care era insa dependenta de aprecierea leului. Acum vedem o corectie a deficitului sustinuta de deprecierea cursului. Dar cand evolutia cursului se va inversa, vom avea din nou o problema", a afirmat Otilia Ciotau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO