Eveniment

Exporturile de ulei, impulsionate de liberalizarea comertului

13.08.2004, 00:00 19



Producatorii de uleiuri comestibile se astepta la cresterea exporturilor lor catre piata UE dupa ce Romania a semnat protocolul privind liberalizatea totala a comertului cu astfel de produse care prevede eliminarea taxelor vamale la importurile de ulei romanesc.



"Exporturile de ulei romanesc catre piete cum ar fi Polonia, Ungaria si Austria vor creste prin eliminarea taxelor vamale insa, deocamdata, masura nu este pusa in aplicare din cauza alegerilor parlamentare care au avut loc la nivelul UE. Asteptam ca liberalizarea comertului sa fie aprobata de Parlamentul european cel mai tarziu in octombrie", spune Viorel Zichil, presedintele Patronatului Uleiului.



UE impunea pentru importurile de ulei romanesc o taxa vamala cuprinsa intre 6,5% si 10%. Romania a exportat din septembrie 2003 pana la sfarsitul lui iunie 2004 (perioada care reprezinta anul agricol) 70.000 tone de ulei de floarea soarelui, 149.000 tone sroturi si 408.000 tone seminte de floarea soarelui, cu o valoare totala de 127 milioane de euro.



Preturile medii obtinute la export sunt de 523 euro/tona la ulei, 207 euro/tona la seminte si de 103 euro/tona la sroturi. De altfel, in primul semestru al acestui an aceste produse detin primul loc in topul marfurilor agroalimentare exportate cu o cota de 28,3% din totalul exportului, fiind urmate de exportul de animale vii, cu 26,3%, care anul trecut s-au aflat pe primul loc in topul exporturilor agricole romanesti.



Exporturile au fost orientate preponderent catre tarile membre ale Uniunii Europene - 59%, dar si catre Turcia, Federatia Rusa, Algeria, Egipt, Serbia si Muntenegru, Israel, Bosnia si Hertegovina.



"Din pacate, liberalizarea comertului cu uleiuri comestibile vine un pic cam tarziu pentru ca UE nu are bariere vamale in comertul cu astfel de produse cu Ucraina sau Serbia si Muntenegru care nu sunt state ce urmeaza sa adere la UE", spune Zichil.



Pretul uleiului pe piata romaneasca a inregistrat fluctuatii mari in ultimul an, dar a coborat, in acest an, pana la 540-550 de dolari/tona dupa ce in noiembrie-decembrie anul trecut atinsese un maxim de 650 de dolari/tona. Recolta de floarea soarelui din acest an se anunta cel putin la fel de buna ca cea de anul trecut cand a depasit un milion de tone.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO