Eveniment

Exporturile incep sa-si revina, iar deficitul comercial a scazut cu 3 mld. euro in trim. I

Exporturile incep sa-si revina, iar deficitul comercial a scazut cu 3 mld. euro in trim. I
11.05.2009, 19:47 20
 
Deficitul comercial din primele trei luni a fost de 1,99 mld. euro, reprezentand de peste doua ori mai putin decat valoarea de 5,09 mld. euro raportata in perioada similara a anului trecut.
Exporturile realizate de Romania in primul trimestru au fost de 6,56 mld. euro, iar importurile au totalizat de 8,55 mld. euro. In martie, exporturile au insumat 2,55 mld. euro, pe fondul unei scaderi de doar 6,9%, iar importurile au totalizat 3,12 mld. euro, pe fondul unei scaderi de 35%.
Scaderea exporturilor din luna martie a fost semnificativ mai redusa fata de scaderile din lunile anterioare, de peste 20%. „Putem privi partea plina a paharului, ca scaderea in exporturi s-a diminuat in martie fata de primele luni ale anului. Dar partea goala e ca anul trecut in aceeasi perioada inregistram cresteri de 20% in volumul exporturilor. Nu vom mai ajunge la nivelul de anul trecut", spune Valentin Brebenel, consilier in cadrul Departamentului de Sinteza Comert Exterior din cadrul Ministerului pentru IMM. In primul trimestru, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de masini si echipamente de transport (40,6% la export si 32,2% la import) si alte produse manufacturate (37,8% la export si respectiv 32,2% la import).

Importurile au ramas in urma
Importurile au inregistrat in martie o scadere anualizata de 35%, dupa ce in februarie si ianuarie reducerea a fost tot de 36 - 37%, potrivit INS. Evolutia importurilor era in general corelata cu exporturile, dat fiind faptul ca in unele domenii 80% din materiile prime utilizate in fabricare produselor pentru export veneau la randul lor din importuri, asa-numitele materii prime de completare. Daca exporturile s-au revigorat, de ce nu s-au revigorat si importurile, din moment ce a existat o cerere mai mare la extern, deci un necesar mai mare de materii prime importate?
„Exista anumite rezerve pe care le au importatorii si pe care le-au utilizat in aceasta perioada. Exportatorii evita acumularea de stocuri, ei inca nu au sesizat o cerere clara la extern. Toti exportatorii stau in expectativa sa apara elemente certe de relansare, urmand ca apoi sa faca importuri de completare pentru urmatoarele luni", explica Brebenel.
 
Perspective sumbre
Chiar daca in luna martie exporturile au cunoscut o revigorare, ea este privita de exportatori cu reticenta.
„A fost o intamplare, nu este vorba de o imbunatatire care sa dureze. In martie a fost o revenire care ne-a creat sperante si iluzii ca se va diminua scaderea exporturilor, dar luna aprilie ne infirma optimismul. Potrivit datelor pe care le avem deja privind exporturile in afara UE, vedem o scadere de 40%, dupa ce in martie scaderea a fost de doar 15%", a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
Volumul exporturilor non-UE este preluat de la Autoritatea Nationala a Vamilor, date care apar cu o luna inainte de cele publicate de INS. Desi exporturile non-UE reprezinta doar 30% din totalul exporturilor, acestea indica o tendinta in comertul exterior. In aceste conditii, exportatorii isi mentin estimarile in ceea ce priveste scaderile pe primul semestru: reduceri de 30-40% fata de anul trecut.
Dupa ce pe primul trimestru exporturile au scazut cu 19,4%, este de asteptat ca in lunile urmatoare declinul sa se accentueze.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO