Eveniment

Fara o evaluare a costurilor, guvernul se grabeste sa imparta banii

22.07.2005, 20:01 24

Chiar daca nu au inca o evaluare a pagubelor pe care le-au produs inundatiile produse in ultima perioada si care sunt fondurile necesare pentru reconstructie, autoritatile au inceput sa identifice fondurile care pot fi indreptate catre refacerea zonelor afectate.

In sedinta sa de ieri, guvernul a luat o serie de masuri speciale pentru aceasta situatie, de la suplimentari de bugete pentru anumite ministere, pana la alocarea de ajutoare financiare pentru sinistrati.

Astfel, bugetul Ministerului Transporturilor a fost suplimentat cu 150 mil. lei noi (circa 40 mil. euro), din Fondul de interventie la dispozitia guvernului, care vor fi utilizati pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse de inundatii. Ministrul transporturilor Gheorghe Dobre nu a putut preciza ce sume vor fi necesare pentru lucrarile de reconstructie, insa a recunoscut ca repararea infrastructurii va fi un proces de durata.

"Acum se fac calculele. Proiectantii inca lucreaza pentru a oferi atat solutiile tehnice, cat si pentru calculul sumelor necesare. Deocamdata, pentru solutiile provizorii sursele provin din bugetul ministerului. Pentru lucrarile mari avem discutii cu institutiile financiare, raspunsul acestora fiind unul pozitiv", a spus ministrul, precizand ca unele lucrari, mai ample, vor dura un an, un an si jumatate.

In ceea ce priveste modul de acordare a contractelor de reconstructie a infrastructurii, ministrul a precizat ca in astfel de situatii se face, potrivit reglementarilor legale, o selectie de oferte.

"S-a facut o solicitare la toate firmele, fiecare dintre acestea a depus o oferta si cea mai buna a fost aleasa", a adaugat Dobre.

In sedinta de ieri, guvernul a mai decis si suplimentarea bugetelor a 36 de judete cu 255 mil. lei noi (aproape 70 mil. euro) tot din Fondul de rezerva la dispozitia guvernului. Cei mai multi bani au primit judetele Vrancea - 45 mil. lei noi (12 mil. euro), Caras-Severin - 40 mil. euro (10,8 mil. euro) si Buzau - 28,5 mil. lei noi (7,7 mil. euro).

Tot in sedinta de ieri Executivul a aprobat raportul negocierilor cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) a Acordului de imprumut dintre Romania si BDCE in valoare de 51,2 mil. euro, pentru finantarea proiectului pentru reabilitarea cailor ferate si a drumurilor nationale afectate de inundatii.

In plus, ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala Cristian David a declarat ieri ca reprezentantii guvernului si cei ai Directiilor de Extindere si de Agricultura si Dezvoltare Regionala de la Bruxelles au identificat aproximativ 100 mil. euro, bani care pot fi realocati pentru refacerea infrastructurii. Sumele exacte vor fi identificate si discutate de catre autoritatile romane cu reprezentantii Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. "Nu exista o suma finala, determinata explicit, ci exista disponibilitatea din partea Uniunii Europene de a aloca sume de la fiecare program in parte", a explicat David.

In ceea ce priveste evaluarea pagubelor, aceasta urmeaza sa fie finalizata la inceputul saptamanii viitoare. "In fiecare localitate sunt mai multe comisii care evalueaza. Acestea sunt coordonate de doi membri ai Comitetelor Judetene pentru Situatii de Urgenta. Prin evaluare se va face un dosar, inclusiv cu poza fiecarei case", potrivit ministrului administratiei Vasile Blaga.



Despagubiri pentru fermierii asigurati

Fermierii ale caror culturi agricole au fost compromise de inundatiile din perioada iunie-iulie si care sunt asigurati vor primi despagubiri din partea guvernului, in limita totala a 39 mil. (10,5 mil. euro) si a 42.000 hectare teren agricol, a mai decis Executivul in sedinta de ieri. Anterior, Cabinetul a aprobat acordarea de despagubiri pentru agricultorii afectati de inundatiile produse in lunile aprilie - mai. Pentru plata despagubirilor, bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat cu 3,9 mil. lei (peste un milion de euro).



Finantare BEI

Lucrarile de amenajare a cinci bazine hidrografice din judetele Arges, Bacau, Prahova si Vrancea vor fi realizate cu fonduri acordate de Banca Europeana de Investitii (BEI), valoarea totala a proiectelor ridican-

du-se la 5,7 mil. lei (peste 1,5 mil. euro), a decis guvernul in sedinta de ieri. Autoritatile explica aceasta decizie prin faptul ca amenajarea vailor din aceste bazine hidrografice va diminua efectele inundatiilor in zonele expuse riscurilor.

Proiectele de investitii vizeaza corectarea torentilor in bazine hidrografice - Sterescu Rotunda (judetul Arges), Halosu Mare (judetul Bacau), Parul Tamasi - etapa II (judetul Bacau), Valea Maluroasa (judetul Prahova), Milcov Barcu Taratu (judetul Vrancea).

De altfel, bugetul Ministerului Mediului a fost suplimentat cu aproape 50 de milioane de lei (13,5 mil. euro) pentru derularea unor lucrari de reabilitare a digurilor de protectie, de consolidare a malurilor si de regularizare a albiilor.



33 mil. dolari de la Banca Mondiala

Banca Mondiala (BM) va aloca Romaniei 33 mil. dolari (circa 27 mil. euro) din proiecte deja existente pentru a reface infrastructura afectata de inundatiile din vestul tarii.

Fondurile vor fi completate pana la 51 de milioane de dolari prin cofinantare de la bugetul de stat si vor fi utilizate pentru refacerea drumurilor si lucrari de protectie impotriva inundatiilor.

Banca va lua in considerare un nou proiect, Asistenta de urgenta pentru reconstructie postinundatii, care va fi pregatit in regim de urgenta. BM a mai realizat proiecte similare in Georgia si in Asia de Sud si Sud-Est pentru inlaturarea efectelor dezastrului produs de tsunami.



Masuri speciale ale asiguratorilor

Cele mai mari din companiile de asigurare care au de platit despagubiri in contul daunelor produse in zonele inundate si-au facut echipe de criza speciale pentru evaluarea daunelor sau au prelungit programul sucursalelor. "Dupa efectuarea constatarii pagubei, dosarele de dauna vor fi analizate in scopul acordarii despagubirii totale sau partiale in termen de cel mult trei zile", afirma reprezentantii Asirom, care mai spun ca sucursalele si agentiile din zonele inundate vor avea program prelungit. Reprezentantii Allianz-Tiriac afirma ca au declansat la nivelul companiei programul de administrare a situatiilor speciale, care prevede activarea in zonele inundate unor echipe de specialisti, coordonate de catre un comandament central. De asemenea, si Omniasig a facut echipe de urgenta alcatuite din specialisti in evaluarea daunelor care au fost trimise in zone inundate. Companiile de asigurari au numarat pana acum pagube de 5,5 milioane de euro ca urmare a inundatiilor, conform Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Spre exemplu, Asirom a platit despagubiri sau a avizat daune de 1,2 milioane de euro, iar Allianz-Tiriac de aproape 820.000 euro, din care aproape 700.000 euro pentru asigurari auto si aproape 120.000 euro pentru asigurari de incendiu si calamitati naturale, pentru perioada aprilie -iulie. Omniasig a avizat daune si a platit despagubiri in valoare de peste 900.000 de euro de pe urma inundatiilor. Printre alte companii cu daune mari de platit mai este BCR Asigurari, cu peste 800.000 de euro. (Sorin Paslaru)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO