Eveniment

Fara TVA inapoi la exportatori inainte de control

06.02.2008, 19:08 21

Exportatorii nu vor mai beneficia, de luna aceasta, de facilitatea rambursarii taxei pe valoarea adaugata (TVA) inaintea efectuarii unui control de la Fisc, potrivit unor noi reglementari. Facilitatea a fost eliminata si inlocuita cu o "metoda clasica", spune Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
Practic, Fiscul stabileste un sistem de coeficienti de risc pe baza istoricului de rambursari de TVA. Exportatorii care depun deconturi de TVA sub valoarea cu care figureaza in acest sistem primesc rambursarea taxei platite fara control prealabil, in timp ce toate celelalte deconturi de TVA trebuie controlate de Fisc inaintea rambursarii.
"Noua reglementare intra in vigoare luna aceasta, pentru deconturile de TVA aferente lunii ianuarie", a declarat pentru ZF Mihai Ionescu.
Problema, sustine el, este ca banii platiti astfel de exportatori catre buget prin sumele de TVA creeaza un blocaj de cash-flow la nivelul companiilor, care asteapta foarte mult rambursarea acestor bani.
"Controlul care precede rambursarea TVA dureaza cu lunile, dar pot trece si ani in unele cazuri. In acest timp, exportatorii se confrunta cu blocaje financiare si pot intra chiar si in faliment, pentru ca banii de TVA se intorc prea tarziu la ei", afirma presedintele ANEIR.
El estimeaza ca exportatorii finanteaza in fiecare luna bugetul public cu cate 500 de milioane de euro, sume aferente deconturilor de TVA, care se blocheaza in conturile statului, asteptand controlul Fiscului pentru a fi rambursate companiilor exportatoare. Per total, la nivelul anului trecut, exportatorii au virat la buget 2,5 miliarde de euro in contul acestei obligatii, a declarat Mihai Ionescu. "Vom astepta o luna de aplicare a acestui nou sistem, apoi vom vedea ce solutii putem gasi, daca el nu va functiona", a conchis el.

TVA explica incasarile bugetare din ianuarie
Revenirea la regimul de colectare in vama a TVA pentru importurile din statele non-UE explica cea mai mare parte a cresterii de 59% a veniturilor bugetare in ianuarie 2008, potrivit datelor publicate ieri de ANAF. Veniturile au crescut cu peste 70% la nivelul bugetului de stat, incasarile din TVA crescand cu 160%. Cresterea puternica este explicata si de bonusurile salariale din ultima luna a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO