Eveniment

Fermierii au recoltat grâu de 321 milioane euro

23.07.2010, 14:15 40

Fermierii au recoltat până în prezent 3 milioane de tone de grâude pe o suprafaţă de un milion de hectare de teren, adică 50% dinsuprafaţa totală alocată acestei culturi.

"Preţul grâului după recoltare este de circa 400 de lei (95 deeuro) pe tonă pentru cel nepanificabil şi 500 de lei (119 euro)pentru cel panificabil, acesta fiind comparabil cu preţul practicatînainte de recoltare. Estimările sunt de creştere a preţuluideoarece în urma secetei din Rusia producţia la nivel european s-adiminuat, ceea ce înseamnă că fermierii români vor primi multesolicitări pentru export", a declarat Adrian Rădulescu, secretar destat în cadrul ministerului Agriculturii.

Asta înseamnă că preţul total al grâului recoltat până acumajunge la 1,35 miliarde lei (321 milioane euro), în condiţiile încare autorităţile afirmă că jumătate din grâul recoltat merge sprepanificaţie.

"Pot să spun că producţia va fi mai mică decât am estimatanterior, din cauza precipitaţiilor, dar că pierderile vor ficompensate de producţiile mari de porumb şi floarea soarelui caresunt în prezent într-o stare foarte bună", a spus Mihail Dumitru,ministrul Agriculturii. În prima parte a anului, ministrulAgriculturii estima o producţie totală de grâu de 6 milioane detone, în creştere uşoară faţă de anul trecut.

Pretul pâinii nu va fi afectat de cresterea preţului grâului:"Preţul pâinii a fost stabilit în 2004-2005 când tona de grâu sevindea cu 700-800 lei. Vom discuta de un preţ majorat când vomajunge la acel nivel de preţ", a declarat Rădulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO