Eveniment

Fiica lui Isărescu, implicată într-un proiect gigant pe care IBM vrea să-l facă în România

Fiica lui Isărescu, implicată într-un proiect gigant pe care IBM vrea să-l facă în România

IBM vrea să deschidă un centru gigant de servicii IT, în care să lucreze 3.000 de oameni

Autor: Adrian Seceleanu, Adrian Dumitrache

14.09.2011, 00:06 2894

Compania americană IBM discută cu autorităţile de la Bucureşti detaliile unei scheme de ajutor de stat care, odată aprobate, ar juca un rol decisiv într-o decizie favorabilă a gigantului IT de a alege România dintr-o listă mai lungă de ţări aflate în evaluare pentru deschiderea unui centru gigant de servicii IT, în care să lucreze până la 3.000 de oameni.

Discuţiile s-au purtat între reprezentanţi ai companiei americane şi ai ministerelor de comunicaţii, finanţe, justiţie şi economie, printre oficialităţile implicate numărându-se şi secretarul de stat Bogdan Drăgoi (Finanţe). Unul dintre managerii cheie ai IBM în aceste discuţii este Lăcrămioara Isărescu, fiica guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care este manager pentru România pentru programele guvernamentale ale firmei americane. Lăcrămioara Isărescu a absolvit Academia de Ştiinţe Economice (ASE) în 1998 după care a studiat la Universitatea Harvard timp de doi ani. Ea nu a putut fi contactată pentru detalii până la închiderea ediţiei.

De schema de ajutoare de stat ar urma să beneficieze şi alte companii, printre care Oracle, Dell şi Ericsson, care au de asemenea planuri concrete de a înfiinţa sute de locuri de muncă în centre de servicii IT pe plan local, a declarat ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme.

Afaceri de sute de milioane de euro, cu mii de angajaţi

Businessul centrelor de servicii IT din România, unde românii dezvoltă soft, oferă asistenţă tehnică prin telefon sau e-mail sau realizează de la distanţă diferite alte activităţi de suport pentru clienţi ai unor companii ca Hewlett-Packard (HP), IBM sau Oracle şi a explodat în România după anul 2005. HP, spre exemplu, a ajuns la 3.100 de angajaţi în România, Oracle are aproape 2.000, IBM - peste 1.500, dar planuri similare au şi chinezii de la Huawei. De asemenea, şi suedezii de la Ericsson şi francezii de la Alcatel Lucent au în România asemenea centre. Multinaţionalele plătesc salarii pornind de la 800 de euro net pentru angajaţii din asemenea centre din România.

Potrivit datelor de la Finanţe, Oracle a avut anul trecut în România afaceri de 76 mil. euro, în creştere cu 7%, IBM - de 54 mil. euro, mai mari cu 6%, iar compania prin care HP administrează centrul de servicii IT a avut un business de 55,7 mil. euro, în creştere cu 39%. Afacerile chinezilor de la Huawei au fost în 2010 de 69 mil. euro, în creştere cu 140%, iar cele ale Ericsson de 134 mil. euro, mai mari cu 9%. Alcatel Lucent a avut de asemenea un rulaj de 87 mil. euro în România.

Tudor, IBM, în 2009: Este nevoie de stimulente pentru locuri de muncă

IBM, care are deja pe plan local peste 1.500 de angajaţi şi două centre IT, a transmis către executiv încă din anul 2009 semnale publice că ar putea face şi mai multe angajări pe plan local, dacă acestea ar fi stimulate printr-un pachet de facilităţi. "Există multe firme IT care şi-au dezvoltat facilităţi în România şi care au posibilitatea să le extindă, dar ezită datorită a ceea ce este perceput ca o lipsă de eficienţă în oferirea şi comunicarea de stimulente pentru dezvoltarea acestui business în România", spunea în noiembrie 2009 într-un interviu pentru ZF Mihai Tudor, pe atunci director general al filialei locale a IBM, românul în mandatul căruia gigantul american a decis să-şi extindă operaţiunile locale pe segmentul de centre IT. "Cererea pe piaţa internaţională creşte şi astfel de centre se plasează în ţări adiacente României chiar în timp ce vorbim, pentru că aceste ţări sunt capabile să ofere imaginea, nu neapărat stimulente mai bune, dar imaginea unor stimulente mai bune", spunea Tudor în 2009. Avansat în acest an în funcţia de director general al IBM pentru Europa Centrală şi de Est, Tudor scria în martie 2011, în cadrul unei campanii a ZF "Ce aţi face dacă aţi fi premier", că dacă ar ocupa această funcţie ar lansa un plan "cu implementare imediată" pentru sprijinirea activităţilor ce produc inovaţie, tehnologie şi patente. "Astfel de măsuri pot să includă stimulente pentru activităţi de export de tehnologie ridicată, pentru înregistrarea de patente tehnologice sau pentru încurajarea cercetării private on-shore", scria Tudor.

La doi ani distanţă de la primele mesaje publice transmise către Guvern, discuţiile despre o schemă de ajutoare de stat pentru firme IT&C care creează locuri de muncă în România sunt într-o fază avansată, iar pe lista potenţialilor beneficiari intră şi companii ca Dell, Oracle şi Ericsson, a declarat Valerian Vreme, ministrul comunicaţiilor.

Ministrul Vreme: Este nevoie de argumente în plus pentru a atrage investiţii

"Alături de alte state din zonă, România se află într-o competiţie pentru atragerea acestor companii şi, pe lângă resursele umane, infrastructura bună în domeniul telecom şi facilităţile acordate programatorilor, trebuie să aduci argumente în plus pentru atragerea lor. Ministerul Comunicaţiilor lucrează la o schemă de ajutoare de stat pentru companiile care vor să dezvolte în România afaceri în domeniul IT&C, printre beneficiarii acesteia urmând să se numere IBM, Oracle, Dell şi Ericsson", a declarat Vreme.

IBM ar putea înfiinţa un centru cu până la 3.000 de angajaţi, la fel ca şi în cazul Oracle, care ar putea să relocheze un centru dintr-o ţară din Africa, în timp ce Ericsson vrea să îşi sporească numărul de angajaţi din centrul pe care îl are în România cu până la 500 de persoane, de la 800 în prezent. "De asemenea, Dell a venit cu o propunere pentru un centru în care şi-ar putea desfăşura activitatea câteva sute de angajaţi. În cazul IBM, noi am propus ca posibile locaţii oraşele Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, importante centre universitare, care pot asigura forţa de muncă necesară", a spus Vreme.

Subsidiara locală a IBM, cel mai mare furnizor internaţional de servicii IT, are două centre în România, respectiv Global Procurement Services Group Romania Remote Delivery Center şi Application Services Global Delivery Center Eastern Europe, ambele fiind situate în Bucureşti.

Înfiinţată în 1995, IBM România a consemnat anul trecut o cifră de afaceri de 227,02 milioane de lei (53,4 milioane euro), de la 216,6 milioane de lei în 2009, şi avea peste 660 de angajaţi.

La finele anului trecut ministrul Vreme a anunţat că, la Târgu Mureş, ar putea fi înfiinţat un centru de cercetare al IBM, în care va fi instalat un "supercomputer" la care va fi conectată întreaga zonă balcanică. "Centrul în care IBM ar putea angaja 3.000 de salariaţi este diferit de proiectul din Târgu Mureş", a spus Vreme.

La începutul lunii aprilie preşedintele diviziei Service a Dell Steve Schuckenbrock a anunţat că un miliard de dolari vor fi alocaţi în următorii doi ani pentru înfiinţarea a zece centre de date şi extinderea serviciilor pentru clienţi astfel încât să faciliteze vânzările de hardware, software şi servicii destinate companiilor mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO