Eveniment

Final: in 2005, castigurile din tranzactii cu actiuni se taxeaza cu 1%!

03.06.2005, 20:00 13

Castigurile din tranzactii cu actiuni vandute pana la 31 decembrie 2005 se impoziteaza cu 1%, ca si pana acum. Aceasta este "ultima" varianta in care ministrul finantelor, Ionut Popescu, interpreteaza forma finala a prevederilor adoptate de Parlament.

Adica toata agitatia din ultimele luni, cand declaratiile succesive ale ministrului, ale unui consilier ori parlamentar, puneau pe jar investitorii de pe bursa si brokerii, a fost complet inutila.

Astfel, planul ministrului finantelor de a obtine mai multe venituri la buget din majorarea la 10% a impozitului pe castigurile din actiuni pe anul 2005 a esuat lamentabil.

Evident, spre nemultumirea lui Ionut Popescu, care nu a reusit sa-i convinga nici macar pe parlamentarii aliantei de guvernare ca majorarea de impozit este necesara pentru incadrarea in deficitul bugetar cerut de FMI.

Tragand linie, Codul fiscal promulgat miercuri de presedintele Basescu si care intra in vigoare pe 4 iunie stabileste ca impozitul pe castigurile din actiuni va sari direct la 16% dupa 1 ianuarie 2006.

Acesta va fi nivelul de taxare la care vor fi supuse castigurile din tranzactii cu titluri achizitionate dupa 1 iunie 2005 si vandute dupa mai putin de 365 de zile.

In rest, ramane impozitul de 1%: pentru titlurile achizitionate dupa 1 iunie si vandute dupa mai mult de 365 de zile, pentru titlurile achizitionate inainte de 1 iunie 2005, indiferent cand vor fi vandute, precum si pentru titlurile achizitionate dupa 1 iunie si vandute inainte de 1 ianuarie 2006.

Asadar, pentru jumatatea de an ramasa din 2005, ministrul finantelor trebuie sa se multumeasca sa stranga impozitul majorat la 10% doar din taxarea veniturilor din dobanzi si a celor din tranzactii imobiliare, mai putin cele care au fost detinute de vanzator cel putin trei ani. In aceste conditii, se ajunge la sume de-a dreptul insignifiante pe care bugetul poate conta in plus pentru a se incadra in deficitul de cel putin 0,7% din PIB cerut de expertii FMI.

De asemenea, portitele de evitare a impozitului in tranzactiile imobiliare reduc drastic sumele pe care se poate conta in rectificarea bugetara care s-a tot amanat pe parcursul ultimelor luni. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO