Eveniment

Finantari de 71 mil. euro pentru infrastructura

20.12.2005, 21:16 9

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va imprumuta CFR cu 22,5 milioane de euro pentru modernizarea sistemului feroviar, in principal a retelelor de pe tronsonul Craiova-Caransebes-Timisoara-Arad, amplasat pe coridorul IV, a declarat ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre.

Creditul va fi acordat in baza unui acord de imprumut care a fost incheiat ieri la Palatul Victoria de Ministerul Finantelor Publice cu institutia finantatoare.

Fondurile vor fi utilizate pentru achizitionarea de echipamente de electrificare si vehicule de intretinere si interventii.

"Este o masura inclusa in categoria actiunilor de reabilitare si modernizare a sistemului feroviar, pentru un transport desfasurat in conditii mai sigure", a afirmat Dobre.

Creditul va fi restituit in termen de 12 ani, dintre care patru ani reprezinta perioada de gratie.

Tot ieri Romania a semnat o serie de acorduri guvernamentale cu Germania, in urma carora va primi fonduri de 48,5 milioane de euro.

Pentru programele din cadrul colaborarii financiare sunt puse la dispozitie pana la 41 de milioane de euro, fondurile urmand a fi alocate pentru infrastructura comunala (sisteme de apa si canalizare, masuri privind renovarea oraselor), precum si pentru un program de credit destinat intreprinderilor mici si mijlocii. Beneficiarii vor fi alesi impreuna de catre guvernele german si roman dupa analiza proiectelor prezentate.

In cadrul colaborarii tehnice, Germania pune la dispozitie personal si materiale in valoare totala de 7,5 milioane de euro.

Proiectele din domeniul agriculturii, al protectiei mediului, al modernizarii administratiei, precum si al pregatirii si perfectionarii vor fi derulate de catre organizatii partenere desemnate - Societatea Germana pentru Cooperare Tehnica si Institutul Federal pentru Fizica si Metrologie.

Germania a promovat, din 1990, proiecte de colaborare tehnica in Romania, iar cooperarea financiara dateaza din 1998, sub forma unor imprumuturi ale Bancii de credit pentru reconstructie (KfW) cu sediul la Frankfurt.

In ultimii zece ani, Germania a finantat in Romania peste 60 de proiecte cu 170 de milioane de euro din bugetul federal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO