Eveniment

Finantele asteapta verde de la FMI pentru reduceri de impozite din 2005

28.04.2004, 00:00 9



Luna viitoare, Ministerul Finantelor va decide cu cat va scadea impozitul pe profit de la 1 ianuarie 2005, in urma consultarilor cu o echipa de experti ai Fondului Monetar International, care urmeaza sa soseasca la Bucuresti.



In urma acestei vizite, vor fi definitivate detaliile strategiei fiscale pe perioada 2005-2007.



"Fara doar si poate, obiectivul de reducere a impozitului pe profit ramane in picioare. Avem pregatite scenarii cu mai multe niveluri de impozite, iar impreuna cu expertii Fondului vom vedea exact pana unde va merge reducerea", a declarat pentru ZF Mihai Tanasescu.



El spune ca scaderea impozitului pe profit va fi insotita de o crestere a impozitului pe dividende. "Probabil ca va fi o compensare, insa nu in totalitate, intre reducerea de la profit si majorarea de la dividende", spune Tanasescu. Din a doua parte a anului trecut, ministrul a mentionat in repetate randuri perspectiva unei reduceri a impozitului pe profit cu cinci puncte, pana la 20%, in timp ce impozitul pe dividende ar urma sa urce de la 10% in prezent spre 15%.



Aceasta ar fi singura sansa a Romaniei de a-si mai ameliora competivitatea pe plan fiscal, in conditiile in care impozitul pe profit este sensibil mai scazut in toate tarile din regiune. De la 1 ianuarie 2004, mai multe tari din Europa Centrala si de Est, incepand cu Bulgaria si Ungaria vecine, dar si din Europa de Vest, au aplicat reduceri consistente ale impozitului pe profit, intr-o competitie din ce in ce mai dura de atragere a cat mai multor afaceri, stimuland investitorii sa-si mute rezidenta fiscala dintr-o tara in alta, in functie de nivelul fiscalitatii.



Fiscul nu mai are multa vreme pentru socoteli, intrucat modificarea nivelul impozitului pe venit trebuie inclusa pana in luna iunie intr-un proiect de modificare a Codului fiscal, eventual prin ordonanta de urgenta.



Expertii Finantelor si cei ai FMI vor discuta luna viitoare si scenariile posibile de reducere a contributiilor de securitate sociala. Potrivit proiectului noului acord pe care Romania urmeaza sa-l incheie cu Fondul, nivelul total al contributiilor va scadea la 44-45% din salariul brut pana in 2006, fata de 49,5% in prezent.



"Sunt pregatite variante de reducere a contributiilor sociale de la inceputul anului viitor si cu trei si cu doua puncte procentuale", spune Mihai Tanasescu.



Un al treilea subiect de analiza il va constitui proiectul de reducere a numarului de transe de impozit pe venit de la cinci in prezent, la trei, cu reasezari ale nivelurilor cotelor de impozit.



De asemenea, Ministerul Finantelor si-a exprimat intentia de a extinde, de anul viitor, lista de marfuri si servicii pentru care se aplica o cota redusa de TVA, chiar cu posibilitatea folosirii a doua niveluri de cote reduse. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO