Eveniment

Finanţele au luat de la bănci doar 460 mil. €

Finanţele au luat de la bănci doar 460 mil. €

Autor: Claudia Medrega

28.07.2011, 00:03 190

Situaţia confortabilă a fondurilor din Trezorerie, dar şi preţulmare cerut de bancheri au determinat Finanţele să împrumute ieri dela bănci doar 460,13 mil. euro, sub valoarea programată de 600 mil.euro.

Finanţele au vândut obligaţiuni de stat cu maturitatea la 4 ani,subscrierile celor 12 bănci participante la licitaţie cadealeri-primari apropiindu-se de un miliard de euro, iarrandamentul mediu fiind de 4,85% pe an, nivelul maxim acceptat.

Secretarul de stat Bogdan Drăgoi a explicat că Finanţele nu aunicio presiune pentru a lua mai mulţi bani. "Am acceptat unrandament de 4,85% pe an, iar în acest nivel piaţa se limita la 460mil. euro, deşi subscrierile au fost de aproape un miliard de euro.Suntem mulţumiţi cu acest rezultat. Ne-am uitat cu atenţie ladisponibilul din piaţă şi nu aveam niciun motiv să forţăm", a spusDrăgoi pentru Mediafax.

Scadenţa titlurilor va fi în 2015, an care marchează un vârf deplată pentru pachetul de finanţare de la FMI/UE/BM, bugetul avândde achitat atunci peste 1,8 mld. euro.

Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank, apreciază căsemnalul este negativ, suprapunându-se peste celălalt semnalnegativ legat de eşuarea ofertei Petrom.

"Ministerul Finanţelor nu a reuşit să atragă nici 600 mil. euro,cât şi-a propus. Sunt două motive: preţul şi faptul că există mulţijucători bănci care au nevoie de lichidităţi în euro. În România seacordă o atenţie prea mare preţului. Economiile realizate pe termenscurt se pot traduce însă în costuri semnificative pe termen mediuşi lung. Şi un preţ de 5% ar fi fost ok, fiind sub nivelul la carese tranzacţionează titluri similare pe piaţă. Este adevărat că nuexistă presiuni, nevoi stringente pe termen scurt, dar Finanţeleşi-ar fi putut oferi mai multă siguranţă în viitor", a comentatChideşciuc.

Trezoreria a achitat deja, luni, obligaţii scadente de 1,2 mld.euro, iar vineri va plăti o sumă aproximativ egală, potrivit luiDrăgoi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO