ZF 24

Finanţele au primit declaraţii de plată pentru taxa de stâlp de peste 1 mld de lei, dublu faţă de buget

Finanţele au primit declaraţii de plată pentru taxa de...

Autor: Carol Dan

27.05.2014, 10:51 735

"Ieri aveam un miliard de lei din taxă, dar suma e în curs de actualizare. Astăzi sigur suma este mai mare. Este dublu faţă de sumele din buget. Avem o cifră în buget şi o altă sumă în estimări" a afirmat Manolescu în conferinţa "Cei mai mari jucători din economie" organizată de Ziarul Financiar.

El a adăugat că Guvernul a convenit cu FMI să treacă în buget o sumă mai mică din taxa pe construcţiile speciale însă estimările de încasări erau mai mari.

"Acel miliard de lei este suma declarată până acum, dar să vedem efectiv cât se plăteşte, pentru că mai avem de încasat o tranşă în septembrie", a mai spus Manolescu.

Oficialul MFP a precizat că există discuţii pentru schimbarea tipului de impozitare, unele domenii fiind afectate mai mult de această taxare, precum cel energetic, însă nu s-a luat o decizie finală.

"Există mai multe discuţii, am avut solicitări din partea celor vizaţi de taxa pe construcţii speciale. Nu s-a luat o decizie finală, aşteptăm să vedem care sunt sumele totale declarate şi care sunt cele mai împovărate domenii. Dorim să facem o analiză, în zona energetică sunt foarte multe probleme şi mulţi agenţi economici s-au plâns că sumele sunt foarte mari", a arătat secretarul de stat.

Întrebat dacă vor exista exceptări pentru domeniile împovărate, el a menţionat că Finanţele au realizat diverse scenarii, însă nu au ajuns la o decizie, întrucât o exceptare într-o anumită zonă ar putea genera solicitări de exceptări şi în alte zone, "odată deschisă o cale a exceptărilor s-ar putea să fie ulterior argumente şi din alte zone pentru a introduce anumite categorii de excepţii".

"O altă măsură solicitată a fost schimbarea bazei de calcul, ceea ce ar corecta anumite diferenţe care au apărut între diverşi agenţi economici (...) A fost sesizat faptul că o aplicare a acestei taxe la valoarea contabilă brută generează discrepanţe între diverşi agenţi economici care în politica contabilă şi-au ales o metodă sau alta de evaluare şi de reflectare a valorii în contabilitate. Solicitarea a fost aplicarea la valoarea fiscală netă, analizăm variantele", a punctat Manolescu.

La sfârşitul lunii aprilie, premierul Victor Ponta declara că Guvernul va obţine din impozitarea construcţiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste ţinta stabilită în mod precaut de Fondul Monetar Internaţional, care reprezintă unul dintre principalele argumente pentru a reduce contribuţiile de asigurări sociale.

Şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, preciza că numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obţine mai mult de 1 miliard lei, faţă de prognoza iniţială de venituri astfel atrase de doar 488 milioane lei, stabilită, potrivit premierului, la solicitarea FMI.

La rândul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arăta că numai din ceea ce se află în bilanţul companiilor şi nu era impozitat rezultă venituri de 1,8 miliarde lei.

Impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei, a fost introdus la începutul acestui an, iar normele metodologice care clarifică modul de achitare a taxei au fost aprobate marţi, prima plată urmând să fie efectuată până luni, 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO