Eveniment

Finanţele au reuşit să vândă titluri fără să plătească randamente mult mai mari

14.06.2010, 23:45 23

Finanţele au reuşit să atragă ieri 343 de milioane de lei (80 demilioane de euro) de la bănci printr-o emisiune de titluri de statpe 6 luni, randamentul maxim fiind de 6,75% pe an, cu doar un sfertde punct procentual mai mult faţă de ultima licitaţie, care a avutloc în luna mai.

Guvernul a reuşit să atragă această sumă la un cost puţin mairidicat faţă de ultima licitaţie, deşi la sfârşitul săptămâniitrecute agenţia de ştiri Reuters scria, citând mai mulţi analiştilocali şi străini, că statul va trebui să plătească mult mai multpentru a atrage bani de la bănci pe fondul percepţiei deterioratede risc. După anunţarea măsurilor dure de reduceri de cheltuielisociale la începutul lui mai, randamentele cerute de investitori auurcat considerabil. În aceste condiţii, statul a respins integralofertele de cumpărare de titluri cu maturităţi de unul, trei şicinci ani la licitaţiile derulate în ultima lună.

La licitaţia de ieri statul intenţiona să vândă tilturi învaloare de un miliard de lei. Oferta totală de cumpărare din parteabăncilor a fost de 1,5 miliarde de lei, dar în final au fostadjudecate titluri reprezentând o cincime din cererea totală, încondiţiile în care statul a respins toate ofertele cu un randamentmai mare de 6,75% pe an.

De altfel, ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu a declaratîntr-un interviu publicat în ediţia de luni a Ziarului Financiar căse "luptă" cu băncile, în condiţiile în care acestea cer randamentemult mai mari la titlurile de stat, de peste 8%, faţă de 6% în urmăcu o lună. În aceste condiţii se explică de ce în ultima lunălicitaţiile pentru titluri de stat au eşuat.

Potrivit lui Vlădescu, pretenţiile băncilor sunt nejustificate,având în vedere că dobânda de politică monetară a Băncii Naţionalea fost redusă în mai la 6,25%, iar perspectivele sunt de scădere.Un alt argument al ministrului de finanţe este faptul că ratingulde ţară a rămas neschimbat.

"Decizia noastră de a respinge ofertele la mai multe licitaţiisuccesive a fost generată de presiunea destul de dură venită dinpartea băncilor. La modul cum au majorat dobânzile în numai câtevasăptămâni, fără să fi fost legat de vreo evoluţie a dobânzii derefinanţare de la BNR sau de ratingul de ţară, nu puteam reacţionaaltfel. Nu suntem chiar disperaţi, avem bani în Trezorerie, aşa căne batem cu băncile. Au şi ele argumentele lor, noi le avem pe alenoastre, rămâne să vedem care sunt mai puternice", a declaratVlădescu în urmă cu câteva zile.

Vânzarea de titluri de stat în cadrul licitaţiei de ieri poatefi privită ca un succes, în condiţiile în care la sfârşitulsăptămânii trecute agenţia de presă Reuters a chestionat analiştilocali şi străini, care afirmau că Trezoreria va trebui săplătească randamentele considerabil mai mari la lei, în condiţiileîn care în ultima lună a respins trei licitaţii.

"Afirmaţiile ministrului de finanţe sunt neobişnuite. Creşterearandamentelor nu ar fi total surprinzătoare, în condiţiile în careFondul Monetar Internaţional a declarat la începutul lui mai cădeficitul public se îndreaptă spre 9,1% din PIB în absenţa unormăsuri de corecţie - un nivel foarte îndepărtat de ţinta de 5,9%urmărită de Ministerul Finan ţelor. O astfel de schimbare înnevoile de finanţare pune presiune pe creşterea randamentului",comenta ieri Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank, înainte deanunţarea rezultatelor licitaţiei. El este unul dintre analiştiicitaţi de Reuters la sfârşitul săptămânii trecute.

Pe de altă parte, şi întâmplările din scena politică ar trebuisă determine creşterea randamentului titlurilor de stat, considerăanaliştii. "O cădere a guvernului mâine (astăzi - n.r.) reprezintăo posibilitate, deşi nu este scenariul nostru de bază. Toateacestea au contribuit la creşterea primei pentru acoperireariscului de neplată a datoriei româneşti cu 150 de puncte de bază,până la 370 de puncte de bază faţă de începutul lunii mai", maispune Muscalu. Aceasta înseamnă că un investitor trebuie săplătească o primă de 37.000 de euro pentru a acoperi riscul deneplată pentru obligaţiuni româneşti pe cinci ani în valoare de unmilion de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO