Eveniment

Finantele imprumuta peste 200 mil. euro de la Dexia

09.11.2006, 18:45 13

Dexia Kommunalkredit Bank, membra a grupului franco-belgian Dexia, a devenit cel mai important finantator direct al statului odata cu acordarea a doua credite - unul de 144 mil. euro, cu rata variabila de dobanda, si altul de 79 mil. dolari, cu rata fixa de dobanda.
Finantarea este acordata pe 12 ani, din care 4 ani reprezinta perioada de gratie, ratele de rambursare fiind in numar de 17, egale, consecutive si platibile semestrial. Acordul de imprumut a fost semnat ieri la Ministerul Finantelor. Statul recurge la un imprumut extern, desi Finantele promisesera sa caute cu prioritate oferte interne.
Principalii beneficiari ai fondurilor sunt CFR Calatori, care primeste 70,66 mil. euro pentru plati aferente contractului de achizitie a 120 de automotoare Siemens, si TAROM, careia i se aloca 79 mil. $ pentru plati din contractul de cumparare a primelor doua aeronave AIRBUS din cele patru comandate. Alte 51 mil. euro vor fi alocate finantarii implementarii sistemelor de centralizare electronica in statiile de cale ferata, contract semnat intre CFR si Alcatel SEL.
Metrorex va primi 22,4 mil. euro pentru plati in contractul de intretinere a ramelor de metrou incheiat cu compania ALSTOM Transport. Ministerul Transporturilor are calitatea de subimprumutat, urmand sa administreze cheltuirea banilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO