Eveniment

Finantele lanseaza un nou model de inspectori

06.01.2004, 00:00 9



Daca inspectorul fiscal care vine in control la firma dumneavoastra este mai amabil decat era de obicei, nu trebuie sa va surprinda: din aceasta luna politetea si respectul au devenit atributii obligatorii de serviciu. Cel putin asa prevede noul Cod etic al inspectorului de control fiscal aprobat prin ordin al ministrului finantelor si publicat in Monitorul Oficial.



Astfel, inspectorii fiscali sunt obligati sa dea dovada de politete, respect si disponibilitate fata de problemele cu care se confrunta contribuabilii pe care trebuie sa-i considere nu doar platitori de impozite si taxe, ci si parteneri egali.



In plus, reprezentantii Fiscului trebuie sa se pronunte cu sinceritate, concis, exprimandu-si, daca e cazul, rezervele fata de argumentele contribuabilului.



Faptul ca multi dintre oamenii de afaceri au atras atentia ca s-au confruntat de cu situatii in care controalele au durat prea mult i-a determinat pe oficialii Ministerului Finantelor sa introduca in acest Cod etic o prevedere care obliga inspectorii fiscali sa "dea dovada de operativitate in exercitarea atributiilor de serviciu, evitand sa prelungeasca in mod inutil perioada de desfasurare a controlului".



Un alt capitol al Codului este destinat conduitei care introduce noi obligatii pentru reprezentantii Fiscului. Acestora nu le este permis sa accepte favoruri sau beneficii pentru ei insisi sau pentru membrii familiei si nici sa intre in relatii de afaceri cu contribuabilii, relatie care ar afecta indeplinirea corecta a indatoririlor de serviciu. In plus, reprezentantii Fiscului sunt obligati "sa se abtina, in activitatea desfasurata, de la orice comportament care ar discredita functia de inspector de control fiscal".



Atunci cand nu sunt pe teren, inspectorii trebuie sa fie colegi buni si subalterni model. Ei sunt obligati sa promoveze in cadrul serviciului relatii bazate pe responsabilitate, loialitate, respect reciproc, colaborare si sprijin profesional si sa indeplineasca toate sarcinile dispuse de conducatorii ierarhici, daca nu contravin legilor.



"In cazul in care inspectorii de control fiscal nu respecta cerintele Codului sau nu pot justifica abaterile de la perevederile acestuia, vor suporta sanctiuni disciplinare portivit prevederilor legale", se arata in incheierea Codului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO