Eveniment

Finantele prevad excedente in 2011 la asigurari sociale, de sanatate si la bugetele locale

Finantele prevad excedente in 2011 la asigurari sociale, de sanatate si la bugetele locale
31.05.2010, 23:38 27

Finantele anticipeaza de pe acum pentru 2011 ca bugeteleasigurarilor sociale, de somaj si de sanatate vor ajunge peexcedent, in timp ce asigurarile de somaj vor inchide anul pe zero,potrivit unui proiect de lege care preseteaza principaliiindicatori ai constructiei bugetare pe urmatorii doi ani. Mai mult,pentru bugetele locale - care au deraiat in primele patru luni aleacestui an - Finantele prevad un plus de 1,78 mld. lei in 2011.

Publicarea in avans a principalilor indicatori ai bugetuluipublic pe 2011 si 2012 reprezinta un pas inainte mai ales dinperspectiva pregatirilor necesare finantarii deficitului, dartrebuie urmarit in continuare daca aceste angajamente vor fi sirespectate intocmai, afirma analistii.

"Este un pas inainte, pentru ca orice masura care crestepredictibilitatea politicii fiscale este binevenita. Aceastacrestere a predictibilitatii este foarte importanta in primul randdin punctul de vedere al finantarii: trebuie sa stii dinaintenecesarul de finantare pentru a sti ce sa faci in viitor, pentru aavea un orizont al plasamentelor", comenteaza Lucian Anghel,economistul-sef al BCR.

Plafonarea prin lege a deficitelor bugetare si a cheltuielilortotale si de personal pe doi ani inainte face parte din obligatiilestabilite pentru Finante prin legea responsabilitatii fiscaleaprobata in aceasta primavara de Parlament, la solicitarea FMI si aCE.

Impunerea plafoanelor pentru cheltuielile bugetului de stat, darsi pentru cele ale bugetelor locale sau ale bugetului de sanatatesau pensii ar urma sa disciplineze executia bugetara pe aniiurmatori, Finantele urmand sa se concentreze pe respectareaplafoanelor. De asemenea, va trebui sa gaseasca solutii pentru caveniturile sa fie suficiente pentru respectarea si a tintelornominale de deficit care sunt stabilite pentru fiecare buget dincomponenta bugetului general consolidat al Romaniei.

Nu in ultimul rand, legea plafoneaza garantiile care pot fiemise de Guvern in 2011 la 8 miliarde de lei (circa 1,9 mld. euro),fata de 12 mld. lei pentru 2010.

"Pentru a putea genera insa o politica fiscala sustenabila estefoarte mare nevoie de masuri dure de restructurare, cum sunt celecare se discuta in prezent", mai spune Anghel. Guvernul urmeazasa-si asume raspunderea in fata Parlamentului pe un pachet demasuri privind restructurarea sectorului public negociat cu FMI,incluzand reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% apensiilor si a ajutorului de somaj.

Ceilalti indicatori bugetari, cum sunt plafoanele finantarilorrambursabile care pot fi contractate si ale garantiilor acordate destat, precum si cheltuielile si deficitul bugetului de stat,bugetului asigurarilor sociale si ale celorlalte bugete componenteale bugetului general consolidat, vor fi publicati si aprobati cuun an in avans.

Pentru 2011, deficitul bugetului de stat este stabilit la 26,8miliarde de lei. In acelasi timp, bugetul pensiilor ar trebui saajunga la un excedent de 273 mil. lei, cel al asigurarilor desanatate sa aiba un plus de 134,5 mil. lei, asigurarile de somaj sainchida anul pe zero, iar bugetele locale - care creeaza in prezentcele mai mari probleme prin cresterea substantiala a cheltuielilor- sa atinga un excedent de 1,78 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO