Eveniment

Finanţele salvează autorităţile locale cu credite de 1,5 mld. lei la o dobândă de 6,25%

16.06.2010, 23:43 24

Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă prin careMinisterul Finanţelor este împuternicit să acorde primăriilor saualtor autorităţi locale credite pe cel mult 5 ani şi cu perioadă degraţie de un an, din care acestea să poată achita datorii acumulatepână la 31 decembrie 2009 către anumite firme cu care aucontracte.

Dobânda a fost stabilită la 6,25% pe an - nivelul actual aldobânzii-cheie a BNR, iar plafonul de finanţare alocat este de 1,5mld. lei (357 mil. euro).

Intervenţia Finanţelor sugerează că multe structuri locale auajuns practic în insolvenţă, nefiind capabile să-şi achitedatoriile către furnizori din veniturile curente. În acelaşi timp,multe primării sunt puternic împrumutate la bănci şi au cheltuielimari cu dobânzile.

Oraşele mari funcţionează cu deficite substanţiale, bugetulPrimăriei Capitalei având prevăzut pentru anul acesta un deficit de1,15 mld. lei (274 mil. euro). Creditele bancare pentruadministraţia publică, apărare şi asigurări sociale au crescutconstant de la începutul anului, ajungând la 11,6 mld. lei (2,7mld. euro).

Creditele nu pot fi folosite pentru plata datoriilor către oricefurnizor al unei primării sau altei structuri locale, MinisterulFinanţelor urmând să întocmească o listă de firme - furnizoare debunuri, servicii şi lucrări - ale căror creanţe să poată fi stinsedin banii împrumutaţi de stat autorităţilor locale.

Rămâne de văzut care vor fi criteriile pe baza cărora va fifăcută această selecţie. Sigur este însă vorba despre operatorieconomici care prestează serviciul public de producere, transportşi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat, neachitatela data solicitării împrumutului de către primăria datoare. Deasemenea, sumele obţinute din astfel de împrumuturi vor fiutilizate şi pentru stingerea obligaţiilor fiscale restante alefirmelor care au de încasat sume restante de la operatoriieconomici care prestează serviciul de producere, transport şidistribuţie a energiei termice.

Primăriile pot apela la credite de la Finanţe şi în situaţia încare au de restituit sume către diferite companii, autorităţilelocale putând fi atât debitor, cât şi creditor faţă de o anumităfirmă.

Decizia Guvernului face parte din măsurile cerute de FMI pentrureducerea datoriilor statului către firmele private şi, implicit,pentru diminuarea blocajului financiar generat de acestedatorii.

Creditele pentru autorităţi locale vor fi acordate din fonduriledisponibile din privatizări. La nivelul lunii aprilie, bugetelelocale cumulau un excedent de 1,9 mld. lei, faţă de 1,21 mld. leiîn aceeaşi perioadă a anului trecut. În multe cazuri însă execuţiabugetară este dezordonată, astfel că deşi în prima jumătate aanului sunt înregistrate surplusuri, pe final se acumuleazăcheltuieli masive care antrenează deficite pe măsură, umflânddeficitul bugetului general consolidat al statului. În 2008,deficitul bugetelor locale s-a ridicat la 3,7 mld. lei, iar în 2009la 2,3 mld. lei.

Finanţele şi Ministerul Administraţiei pregătesc o lege princare să fie stabilite standarde de cost pentru autorităţile localepe diferite categorii, în încercarea de a disciplina cheltuieliledin ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO