Eveniment

Finantele spun ca ramburseaza TVA de peste 1 mld. lei in iulie

09.07.2009, 20:16 20

Ministerul Finantelor Publice va anunta lunar sumele care trebuie sa fie rambursate din TVA, iar pentru luna iulie a fixat o valoare a returnarilor de 1,07 miliarde de lei (227 mil. euro), dintre care 728 de milioane de lei in numerar, a declarat ministrul de resort, Gheorghe Pogea.
Pogea a mentionat ca, pentru luna iulie, 340 mil. lei din suma totala pentru rambursarile de TVA vor fi compensatii. „In ianuarie am primit un sold de aproape doua miliarde de lei care reprezenta TVA neplatita. Dorim ca, intr-un interval de maxim 60-90 de zile, tot soldul pe valoarea adaugata pe care statul il are astazi de platit cu firmele sa fie lichidat si, la finele acestei perioade, nimeni in Romania dintre contribuabilii care trebuie sa primeasca aceste sume sa nu le primeasca intarziat mai mult de 45 de zile", a spus Pogea.
El a precizat din nou ca 80% din platile totale vor acoperi datoriile in ordinea vechimii acestora, iar 20% din suma va fi alocata deconturilor care se apropie de limita terme nului legal de 45 zile.
„Decontarea lunara efectiva se va realiza auto mat la trei termene fixe. In 4 ale lunii se va rambursa 20% din totalul sumelor pentru luna respectiva, dupa care in 24 si 29 ale lunii. Prin exceptie, pentru ca discutam despre prima luna de aplicare, pentru luna iulie platile se vor face in data de 13 iulie, iar celelate date, 24 si 29, vor ramane stabilite", a adaugat ministrul.
Cel mai veche deconturi care trebuie achitate de stat vor fi stabilite printr-un sistem informatic al Directiei Generale de Tehnologia Informatiei din Finante, extrase din baza care include toate deciziile de rambursare de la nivel national.
„In situatia in care decontarea cu TVA are in vedere compensarea integrala, adica un contribuabil are, ca exemplu, de platit o suta de unitati monetare si statul are de rambursat aceeasi suma, compensarea se va face imediat. Deci, com pen sarea integrala cu alte obligatii bugetare restante se va realiza imediat, ca sa nu producem acest blocaj", a explicat Pogea.
Ministrul a declarat ca suma datorata de stat firmelor sub forma rambursarilor de TVA va fi platita de trei ori pe luna, in zilele de 4, 24 si 29 ale lunii, iar 80% din plati vor fi directionate catre companiile fata de care exista cele mai vechi restante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO