Eveniment

Finantele trebuie sa angajeze inca 2.000 de inspectori fiscali pentru ANAF

02.04.2007, 18:42 14

Ordonanta de urgenta respectiva a fost publicata in Monitorul Oficial si, desi are caracteristicile unei rectificari bugetare, nu are aceasta denumire. Cresterea numarului de salariati de la Fisc a fost prevazuta "in vederea desfasurarii activitatilor de administrare fiscala si control", conform explicatiilor date de Guvern.
"Ministrul a luat decizia suplimentarii schemei de personal de la ANAF cu 2.000 de angajati pentru directia de inspectie fiscala, din care 300 vor fi angajati de Garda Financiara. Era nevoie de oameni in plus, pentru ca cei de acum nu sunt suficienti. De fapt, ar mai incapea in schema de personal a ANAF cateva mii de angajati in plus, pe langa aceasta suplimentare", au declarat pentru ZF surse oficiale.
Conform legii bugetului de stat votata anul trecut in Parlament, numarul maxim de posturi in Ministerul de Finante pentru 2007 este de 33.885, in crestere cu peste 500 fata de 2006. Dupa aceasta suplimentare, numarul de angajati la Ministerul de Finante se va apropia de 36.000, Finantele consolidandu-si a treia pozitie in administratie dupa numarul de salariati, in urma ministerelor de Interne (cu aproape 112.000 de angajati in 2006) si de Aparare (86.000 de angajati in 2006).
Pentru plata salariilor celor 36.000 de angajati, Finantele vor cheltui anul acesta aproape 240 de milioane de euro, fata de cheltuielile de personal totale de 3,5 mld. euro din intreaga administratie publica.
Pe langa suplimentarea schemei de personal de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Guvernul prevede cu aceasta ocazie transferuri de fonduri intre ministere, dar si majorarea deficitului bugetar.
Astfel, deficitul bugetului de stat va creste cu circa 100 de milioane de euro (340,8 mil. lei), fata de 2,66 mld. euro, cat era prevazut initial. Cresterea deficitului rezulta in primul rand din majorarea cheltuielilor la Ministerul de Finante cu 177 de milioane de euro (600 mil. lei).
"Era normal ca, daca s-a prevazut o modificare a schemei de personal, sa fie prevazute si alocari bugetare cu aceasta destinatie", au declarat sursele citate.
Ca noutate, Guvernul prevede in bugetul de stat infiintarea Fondului national de dezvoltare, care va fi alimentat initial cu 235 mil. euro (800 mil. lei). Banii din acest Fond vor fi suplimentati cu incasari din privatizari trecute, prezente si viitoare, conform unui plan mai vechi al Guvernului. Desi nu prevede sursa de finantare pentru acest Fond, din declaratii anterioare ale oficialilor rezulta ca banii vor veni din contul trezoreriei publice, din veniturile rezultate din diverse privatizari.
Unde vor merge acesi bani? Ordonanta de urgenta prevede ca resursele Fondului national de dezvoltare sunt la dispozitia Guvernului, pentru finantarea proiectelor de infrastructura si a altor proiecte considerate prioritare, fara ca acestea din urma sa fie nominalizate.
In plus, sume de circa 366 mil. euro (1,25 mld. lei) vor fi transferate din bugetul Ministerului Educatiei catre bugetele locale, pentru finantarea unor investitii in reteaua de invatamant preuniversitar, arata aceeasi ordonanta de urgenta.
In acelasi timp, Ministerul de Finante va detalia si aplica ulterior prevederile de majorare de cheltuieli din aceasta ordonanta, prevede aceasta.
Anul trecut, Guvernul a operat patru rectificari bugetare, iar ministrul finantelor Sebastian Vladescu a estimat ca anul acesta nu vor fi operate decat doua, din care nici una in primul semestru al anului. Deocamdata, Finantele nu pot face o evaluare a executiei bugetare pe primul trimestru, din cauza unor erori de colectare aparute in trezorerie la finele lunii februarie.
Desi obisnuiau sa publice incasarile bugetare de cel putin 2-3 ori pe saptamana pe site-ul propriu, Finantele nu au mai oferit aceste informatii publice din 16 februarie, din cauza colectarii eronate a unor venituri in alte conturi de clasificatie bugetara decat ar fi trebuit, dupa cum au declarat surse din Ministerul de Finante. Reprezentantii ministerului nu au putut fi contactati pentru declaratii oficiale privind aceasta problema.
Astfel, Finantele nu au inca informatii privind veniturile si executia bugetara pe februarie si martie, date ce vor fi disponibile cel mai probabil marti. Totusi, intre timp, ministrul Vladescu a facut declaratii publice in care a anuntat trecerea bugetului public la un deficit de 0,6% din PIB la finele lunii februarie, dupa un excedent de 0,64% din PIB (circa 716 mil. euro) consemnat in ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO