Eveniment

Firmele: Bancile dau mai greu credite

15.10.2008, 20:11 51

Companiile au acces mai greu la credite pentru ca, pe fondul crizei financiare internationale, bancile amana deciziile privind acordarea imprumuturilor si solicita garantii mai solide, sustin reprezentantii intreprinzatorilor.

"Avem semnale de la firmele din judet ca au solicitat credite pentru investitii, iar decizia bancara intarzie sa vina, chiar daca firmele au garantii suficiente", a declarat directorul general al Camerei de Comert si Industrie Timisoara, Menuta Iovescu, care a participat la prima intrunire a Parlamentului European al Intreprinderilor, desfasurata la Bruxelles la inceputul saptamanii. Ea a precizat ca bancile sunt rezervate sa acorde credite firmelor in aceasta perioada chiar daca acestea prezinta planuri de afaceri si studii de fezabilitate care arata o posibilitate reala de rambursare a creditului.

"Inainte, pentru un credit de 100.000 de euro, decizia de acordare a imprumutului era luata si intr-o singura zi. Acum, perioada s-a prelungit, iar bancile raspund ca dosarul este in lucru", a afirmat Iovescu.

Pe langa amanarea deciziei privind acordarea unui credit, reprezentantii firmelor au precizat ca bancile au inceput sa solicite garantii mai solide.

"Prima masura pe care bancile au luat-o ca raspuns la criza a fost cresterea costului finantarii. In plus, garantiile solicitate sunt mai mari, iar garantiilor fizice, precum cele imobiliare li se da mai mare importanta decat celor netangibile, respectiv imaginii firmei", a spus directorul executiv al companiei Pasmatex din Timisoara, Cosmin Grapini. In plus, data fiind evolutia de pe piata imobiliara, valoarea proprietatilor care pot fi aduse ca garantii s-a redus.

"Cu aceeasi cladire pe care o aveai ca garantie inainte, acum poti primi mai putin, deoarece valoarea activelor imobiliare a stagnat sau chiar a scazut", a spus Grapini.

Si firmele din judetul Brasov trebuie sa dispuna de garantii mai solide pentru a accesa un credit, precizeaza presedintele Camerei de Comert si Industrie Brasov, Nicolae Tucunel. "Bancile au mai mare grija la constituirea garantiilor, sunt unele modificari care au avut loc in comportamentul institutiilor de credit. Acestea sunt mai prudente. De asemenea, nici firmele nu prea se inghesuie sa imprumute la nivelurile actuale ale dobanzilor", a spus Tucunel.

Dificultatile legate de finantarea firmelor au fost conirmate si de reprezentatii Comisiei si ai Parlamentului European.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO