Eveniment

Firmele lui Erbasu, controlate de Politia anti-frauda

29.07.2004, 00:00 65

Doi ofiteri de la Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane desfasoara, sub coordonarea procurorului, acte preliminare de cercetare penala n urma controlului facut de Autoritatea Nationala de Control la firmele omului de afaceri Mihail Erbasu.
Chestorul Aurel Milescu, seful Directiei de Investigare a Fraudelor, care a facut aceasta declaratie ntr-o conferinta de presa, nu a precizat nsa ce infractiuni vizeaza activitatea ofiterilor delegati sa se ocupe de acest caz.
Potrivit raportului Autoritatii Nationale de Control (ANC) dat publicitatii, vineri, de ministrul Ionel Blanculescu, firmele din cadrul grupului Erbasu ar fi avut mai multe incidente de plati, unele dintre ele constituind chiar infractiuni, conform legii CEC.
Astfel, raportul releva, citnd date prezentate de BNR - Directia de Reglementare si Autorizare, ca grupul Erbasu a avut, ntre anii 2000 si 2003, incidente de plati "n cazul a sase cecuri n valoare de 11,3 miliarde de lei si 219 bilete la ordin pentru valoarea de 124,1 miliarde de lei".
Potrivit legii CEC, cazul celor sase cecuri n valoare de 11,3 miliarde constituie infractiune ce se pedepseste cu nchisoarea de la sase luni la un an.
Astfel, potrivit ANC, SC Constructii Erbasu SA a fost nregistrata n baza de date a Centralei Incidentelor de Plati cu 189 de incidente de plata - patru cecuri si 185 de bilete la ordin, sumele totaliznd 121,5 miliarde de lei. In consecinta, firma a avut interdictie bancara de emitere de cecuri vreme de un an, ncepnd cu data de 8 mai 2002.
SC Erbasu General Construct SA a avut 13 asemenea incidente de plata, suma refuzata fiind de 6,6 miliarde de lei, SC Erbasu Expert Construct SA a avut 16 plati refuzate, n valoare de 7,1 miliarde de lei iar SC Erbasu Edil Construct a avut un incident de plata n valoare de 0,3 miliarde de lei, n toate cazurile fiind vorba de bilete la ordin.
SC Consproduct SA a avut patru incidente de plata, doua cu cecuri si doua cu bilete la ordin, primele doua n valoare de 0,4 miliarde de lei iar cele din urma 0,2 miliarde de lei. Firma a primit si ea interdictie de emitere de cecuri bancare timp de un an, ncepnd din data de 7 februarie 2002.
Omul de afaceri Mihail Erbasu s-a sinucis, n noaptea de 21 spre 22 iunie, probele indicnd cu certitudine acest fapt, nsa procurorii au vrut sa stabileasca daca motivele financiare l-au determinat pe omul de afaceri sa recurga la acest gest, sustin anchetatorii.
Astfel, ANC a nceput o actiune de verificare financiara la toate cele 13 firme din grupul Erbasu, raportul n urma verificarilor fiind pus, joia trecuta, la dispozitia procurorului general Ilie Botos si facut public a doua zi, de catre Ionel Blanculescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO