Eveniment

Fischler: Potentialul agricol, limitat de calitatea produselor

15.10.2004, 00:00 17

Necesitatea realizarii cotelor de productie negociate de Romania cu UE dar si slaba activitate a agentiei Sapard au fost doua dintre punctele slabe ale agriculturii romanesti identificate de responsabilul pentru agricultura al Comisiei Europene, Franz Fischler.
Potentialul agricol si perspectivele Romaniei in piata comuna vor fi puse in pericol atat timp cat standardele veterinare si fitosanitare sunt inferioare normelor internationale, iar infrastructura ramane subdezvoltata, a spus Fischler. "Daca standardele nu se ridica la inaltimea cerintelor, daca nu au capacitatea de a face fata cererii sau infrastructura nu este indeajuns de bine organizata pentru a facilita transportul, nu veti avea acces la pietele de desfacere care vi se deschid o data cu aderarea la UE", a adaugat oficialul european.
Fischler a spus ca una din problemele importante pe care Romania le are de rezolvat pana la momentul aderarii este aducerea la nivel maxim a capacitatii de exploatare a cotelor de export. Romania a negociat cote anuale de productie de 3,3 miliarde de litri de lapte, 440.000 de tone de zahar din care 109.000 de tone de zahar din sfecla de zahar, 12.000 de tone de tutun si 7 milioane de porci. Din pacate la ora actuala, laptele procesat industrial se ridica la 1,1 miliarde de lapte, zaharul produs din sfecla de zahar se ridica la doar 40.000 de tone, tutunul produs pe piata interna este de doar circa 6.000 de tone iar in unitatile specializate exista doar aproximativ 700.000 de porci.
Fischler a remarcat progresele facute de Romania in ultimul timp si care au fost evidentiate in raportul de tara dar a apreciat ca se se impun inca eforturi substantiale pentru a reduce numarul considerabil de institutii care nu corespund standardelor europene.
El a atras atentia si asupra importantei consolidarii capacitatii administrative, necesara pentru gestionarea eficienta a platilor acordate in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC). Romania va primi in perioada 2007-2009 aproape 3 mld. euro pentru plati directe si pentru politici de sustinere a preturilor. Fermierii romani vor primi o cota de 25% din subventia de 300 de euro/hectar pe care o primesc cei europeni. In legatura cu derularea SAPARD, Fischler a spus ca oportunitatile oferite de acest paragraf au fost doar partial valorificate, iar capacitatea de absorbtie a fondurilor a fost redusa. "Probabil veti crede ca am fost prea critic in ceea ce am spus, dar intentia mea nu a fost sa critic, ci sa motivez", a incheiat Fischler.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO