Eveniment

Fitch: Romania, in categoria cea mai vulnerabila la riscuri

08.04.2008, 20:14 48

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a incadrat Romania in cea mai ridicata categorie in ceea ce priveste vulnerabilitatea la potentiale riscuri sistemice, alaturi de alte tari, pe fondul cresterii accelerate a creditarii si a aprecierii leului din prima jumatate a anului trecut.
"Cresterea creditarii este superioara, de mai mult timp, limitei de viteza in Romania, iar incadrarea in categoria trei de risc macroprudential (MPI 3) a fost generata si de aprecierea monedei nationale in prima jumatate a anului trecut. Apoi, in al doilea semestru din 2007, aceasta tendinta a fost reinversata, ceea ce a contribuit la accelerarea inflatiei", se arata intr-un raport al Fitch. Volatilitatea cursului de schimb reprezinta un risc pentru stabilitatea sistemului economic si a celui financiar romanesc, mai ales pentru ca 55% din imprumuturi sunt denominate in valuta, noteaza analistii.
Ei au avertizat inca din septembrie 2007 ca Romania se afla in pericol de incadrare intr-o categorie superioara de risc. Alaturi de Romania, modificari au fost efectuate si pentru Kazahstan, Slovacia si Turcia.
"In cazul statelor incadrate in categoria MPI 3, creditul era in crestere intr-un ritm accelerat de o anumita perioada de timp, insa aprecierea monedelor nationale a fost cea care a deteminat schimbarea categoriei", se spune in raport.
Nivelul MPI 3 sugereaza o vulnerabilitate ridicata la pontentiale riscuri sistemice. Acest tip de riscuri afecteaza toti participantii unui sistem sau dintr-o piata, nu numai anumite entitati.
Analistii Fitch noteaza ca statele noi incadrate in categoria MPI 3 au sisteme bancare slabe, cu exceptia Slovaciei. Romania, alaturi de Kazahstan si Turcia, sunt incadrate in categoria "D".
Calculul indicatorului se bazeaza pe evolutia, pe trei ani, a mai multor factori, precum ponderea creditului neguvernamental in PIB si a cursului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO