Eveniment

Fitch vede deficit bugetar de 7,5%, peste ţinta cu FMI

20.07.2010, 23:46 21

Agenţia de evaluare financiară Fitch anticipează depăşireaţintei de deficit bugetar agreată cu FMI cu mai mult de jumătate depunct procentual şi o scădere a economiei cu 1% în acest an, însăconsideră că riscurile actuale nu pun în pericol ratingulRomâniei.

"Economia va scădea cu 1% în acest an, iar deficitul bugetar arputea să ajungă la 7,5% din PIB. Guvernul va trebui să continuereformele şi agenda de consolidare pentru a îndeplini ţintelefiscale ale FMI. Măsurile au fost ambiţioase, dar nu au închis încăgap-ul fiscal. Vom urmări dacă măsurile legislative vor fi adoptatecu succes", a declarat pentru ZF Douglas Renwick, director asociatal Fitch EMEA Sovereigns.

Ministerul Finanţelor a reuşit până acum să ţină sub controldeficitul bugetar, însă cu preţul amânării cheltuielilor pentrusectorul privat şi al diminuării investiţiilor. În ultimele luni,deficitul a urcat cu paşi lunari de până la un miliard de euro. Lasfârşitul lunii mai deficitul bugetar a ajuns la 3,1% din PIB, iarFinanţele s-au încadrat în ţinta de deficit bugetar negociată cuFMI pentru primul semestru, potrivit oficialilor din minister.

În opinia reprezentantului Fitch, viteza cu care guvernul arăspuns la decizia Curţii Constituţionale a fost "încurajatoare".În luna iunie Curtea Constituţională a respins propunereaGuvernului privind reducerea pensiilor cu 15%, iar ulteriorExecutivul a decis majorarea TVA de la 19% la 24% pentru a se puteaîncadra în ţinta de deficit bugetar agreată cu FMI.

"Sistemul de pensii are nevoie de reformare, iar majorarea TVAva avea un efect negativ asupra creşterii economice şi inflaţiei.Oricum, credem că răspunsul autorităţilor a fost adecvat, având învedere urgenţa reducerii solicitate a deficitului bugetar şiimportanţa menţinerii acordului cu FMI", a afirmat Renwick.

În ceea ce priveşte situaţia din sectorul bancar, reprezentantulFitch a precizat că deşi s-a înregistrat o deteriorare a calităţiiactivelor, faptul că cea mai mare parte a sistemului este deţinutăde străini reduce într-o oarecare măsură riscul. Inclusiv oficialiiBNR privesc cu confort dominanţa acţionariatului străin în sistemulbancar local, considerând că niciun grup internaţional nu îşi vapermite să abandoneze una din subsidiarele sale. De altfel, nouăgrupuri străine cu prezenţă locală semnificativă s-au angajat înmartie 2009 în faţa BNR şi a FMI să menţină expunerea pe România,dar şi să susţină la nevoie cu capital subsidiarele locale.

Băncile străine deţin peste 77% din capitalul din sistemulbancar şi au o pondere de 85% din active. Deşi dominanţa băncilorstrăine diminuează riscul unor falimente, aceasta vine însă cudezavantajul că deciziile de finanţare nu se iau la Bucureşti, cila Viena, Atena, Paris sau Milano.

În februarie, Fitch a modificat perspectiva ratingului Românieide la "negativă" la "stabilă" şi a confirmat calificativeleacordate datoriilor pe termen lung în valută şi lei la "BB plus",respectiv "BBB minus".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO