Eveniment

FMI a lasat guvernul sa se gandeasca ce impozite majoreaza pentru scaderea deficitului in 2006

27.06.2005, 19:13 9

Discutarea la sfarsitul lunii august de catre boardul FMI a memorandumului suplimentar de politici economice negociat la Bucuresti in ultimele doua saptamani depinde de indeplinirea mai multor preconditii, insa ministrul finantelor nu si le amintea vineri, in prima sa conferinta de presa organizata in decurs de sase luni.

"Sunt mai multe preconditii. Nu le-am inventariat. Din cate imi amintesc ... modificarea Codului fiscal, adica nu ... a Codului muncii", a declarat Ionut Popescu.

El nu a reusit sa clarifice cu nimic confuzia creata de la lansarea anuntului privind majorarea TVA pana la 22% incepand cu 1 ianuarie 2006, dovedit intre timp a nu avea sprijinul politic al coalitiei guvernamentale.

Balbaiala ministrului nu este insa nejustificata: in cazul in care PD si PNL se inteleg asupra ridicarii nivelului TVA, decizia va trebui inclusa in Codul fiscal. Adica textul de lege urmeaza sa sufere noi modificari, dupa cele la care tocmai a fost supus, intrand in vigoare pe 4 iunie.

Popescu spune ca FMI si-ar dori majorarea TVA, insa in forma finala a memorandumului nu exista nici o prevedere in acest sens.

Cat despre continutul documentului, ministrul a pomenit cate ceva despre concedierea a 7.000 de mineri, niste reduceri de personal in educatie si neacordarea majorarii salariale promise pentru toamna, blocarea altor cresteri salariale in alte sectoare de stat, precum si despre temperarea cresterii creditarii prin masuri care urmeaza sa fie stabilite de BNR.

Desi comunicatul comun al guvernului, FMI si BNR afirma ca partile "au convenit asupra unei scrisori suplimentare de intentie care subliniaza politicile economice si fiscale din perioada 2005 - 2006", Popescu sustine ca nu s-a stabilit mai nimic concret si in detaliu, mai ales pentru 2006. "Nu a fost prezentata nici o strategie fiscala. (...) N-am discutat despre inflatia pe 2006. (...) La capitolul disponibilizari am avut o privire de ansamblu", au fost declaratiile ministrului.

Chiar daca Ionut Popescu se fereste sa o spuna, alternative la majorarea TVA nu prea exista, o data ce sustine ca exista deja o "decizie de a pastra neatinsa cota" - cea de 16% impozit pe venit.

Mai ales dupa ce premierul Calin Popescu-Tariceanu a lansat ieri ideea unei reduceri cu cinci puncte procentuale a nivelului CAS chiar de la 1 ianuarie 2006, este evident ca bugetul de stat va avea nevoie de multi bani in plus peste ce-i poate aduce cota unica pentru a sustine si deficitul in crestere al bugetului asigurarilor sociale de stat.

Acestui tablou i se adauga solicitarea FMI catre guvern ca pana la toamna sa stabileasca ce impozite majoreaza anul viitor pentru ca deficitul bugetar sa scada la 0,5% din PIB, de la 0,7% nivel acceptat anul acesta cu o derogare de circa 0,2% pentru acoperirea pagubelor provocate de inundatii.

Pe scurt: cota unica ramane inghetata, deficitul trebuie sa scada, guvernantii vor sa reduca CAS. De unde banii pentru a sustine aceste elemente? Numai o majorare substantiala a TVA ii poate aduce. Pentru ca nu-si asuma costul politic al recunoasterii publice a faptului ca nivelul de 16% al cotei unice este prea scazut pentru a acoperi nevoile crescande ale bugetului, guvernul ar mai putea apela la majorari peste program ale accizelor, insa acestea au crescut deja puternic.

Ministrul finantelor afirma ca guvernul se consulta cu Centrul Roman de Politici Economice (CEROPE) in privinta deciziei de majorare a TVA. Unul din membrii acestei organizatii, Sebastian Vladescu - fost secretar de stat la Finante in guvernul Isarescu, a declarata ca CEROPE a recomandat majorarea TVA inca de la inceputul anului. "Oricum nu ajung banii, din cauza nevoilor crescande", spune Vladescu. Din CEROPE fac parte si Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, si Daniel Daianu, fost ministru al finantelor.

In acest context, anul 2006 are toate sansele sa inceapa cu un adevarat soc al impozitarii, dupa relaxarea la fel de brusca de la inceputul lui 2005: toate impozitele pe diferite surse de venit - venituri din salarii, activitati independente, din dobanzi, din castiguri de capital si din tranzactii imobiliare - se unifica la nivelul de 16%; TVA urca probabil cu trei puncte, pana la 22%; intra in vigoare impozitul pe terenuri.

Dupa ce in ultimele sase luni mediul de afaceri a fost dus la exasperare din cauza balbelor nenumarate in modificarea legislatiei fiscale, Ionut Popescu afirma ca Ministerul Finantelor va lucra in aceasta vara la o strategie fiscala pentru urmatorii 3-4 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO