Eveniment

FMI cere bugetul pe 2010 ca sa dea banii

FMI cere bugetul pe 2010 ca sa dea banii
27.10.2009, 23:18 15

Autoritatile in exercitiu si sefii principalelor partidepolitice au in zilele urmatoare provocarea de a convinge misiuneacomuna FMI-UE-Banca Mondiala ca Romania va avea in prima parte alunii decembrie legea bugetului pe 2010 aprobata in Parlament curespectarea tintei de deficit de 5,9% din PIB.

Echipa de experti ai celor trei mari furnizori de finantareexterna urmeaza sa aiba astazi o prima discutie la Banca Nationalacu guvernatorul Mugur Isarescu, dupa care este programata ointrevedere cu ministrul demis al finantelor, Gheorghe Pogea.

FMI a fost de acord sa faca evaluarea Romaniei pe baza datelorde la 30 septembrie, insa esentiala pentru eliberarea transei atreia de 1,5 mld. euro este obtinerea unui angajament multipartitpentru adoptarea bugetului pe 2010 in parametrii negociati,respectiv cu ajustarea puternica a ponderii cheltuielilor salarialedin sectorul bugetar. Ca atare, misiunea se va intalni cu lideriiPSD, PNL si PD-L.

"Riscuri ca transa sa fie amanata exista, dar personal imi punsperantele intr-o maturitate a clasei politice de la care seasteapta un angajament clar in privinta tintelor bugetare convenitepentru 2010. Tintele macroeconomice pentru 30 septembrie au fostindeplinite in totalitate, insa se asteapta semnale suplimentareprivind legislatia pensiilor, a salarizarii si a responsabilitatiifiscale", a declarat Mihai Tanasescu (desen), reprezentantulRomaniei la FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO