Eveniment

FMI: Deficitul de cont curent a ajuns o problema

FMI: Deficitul de cont curent a ajuns o problema

Sebastian Vladescu, ministrul finantelor

10.10.2006, 19:33 17

FMI este ingrijorat de cresterea rapida a deficitului de cont curent, care a ajuns la 4,8 miliarde de euro in iulie.
Deficitul de cont curent a ajuns principala problema a Romaniei, in opinia expertilor Fondului Monetar International (FMI). Dupa primele sapte luni, deficitul era cu 43% mai mare decat in aceeasi perioada a lui 2005. Pentru tot anul, deficitul este asteptat sa depaseasca 10% din PIB, un nivel foarte mare.
Deficitul bugetar proiectat pentru anul viitor a urcat la 2,5% din produsul intern brut, fata de nivelul anuntat initial de 2%, a spus Sebastian Vladescu, ministrul finantelor.
Proiectul de buget ar trebui sa ajunga la Parlament pana la jumatatea acestei luni, mai spune seful de la Finante.
"Deficitul bugetar pentru anul 2007 va fi de 2,5% din PIB, inscriindu-se astfel in parametrii Tratatului de la Maastricht. Estimez ca pana la sfarsitul acestei saptamani Guvernul va adopta proiectul de lege privind bugetul pe anul 2007, pentru a fi trimis in Parlament pana pe 15 octombrie", a declarat Vladescu.
Tratatul de la Maastricht prevede o serie de criterii de convergenta care trebuie indepliniti pentru ca un stat sa poata sa adere la moneda unica. Unul dintre aceste criterii este mentinerea deficitului bugetar la un nivel de cel mult 3% din PIB.
Pentru anul viitor, PIB este estimat sa ajunga la aproximativ 108 miliarde de euro, ceea ce ar insemna ca deficitul bugetar va fi de 2,7 mld. euro. Anul acesta deficitul bugetar ar trebui sa insemne 2,3-2,4 mld. euro. In vechea formula, care prevedea un deficit de 2% din PIB pentru anul viitor, cheltuielile bugetare erau proiectate sa urce la 35,5% din PIB.
Ministrul Finantelor a precizat ca tinta privind deficitul bugetar pentru anul in curs ramane la 2,5% din PIB. Bugetul se gasea insa pe plus in august; potrivit ultimelor date disponibile, excedentul bugetar era dupa primele opt luni ale anului de 1,5% din PIB. Vladescu a aratat recent ca deficitul bugetar proiectat nu a putut fi realizat datorita unei incapacitati de cheltuire a fondurilor la nivelul ministerelor.
Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget-Finante din Senat, a anuntat la inceputul saptamanii ca deficitul bugetar de anul acesta ar putea sa ajunga la 6,5% din PIB, daca acesta va include, ca si componenta de datorie publica interna, despagubirile acordate fostilor proprietari.
Delegatia Fondului Monetar International, care se afla la Bucuresti pentru discutii consultative, s-a aratat multumita de politicile fiscale si salariale stranse adoptate pana acum de Guvern.
Emmanuel van der Mensbrugghe, seful delegatiei FMI, a afirmat, citat
intr-un comunicat al Biroului de Presa al Guvernului, ca politica fiscala a Executivului, o crestere redusa a preturilor administrate si politica salariala au facut ca Romania sa aiba o evolutie economica excelenta in acest an. "El a recomandat ca Guvernul sa continue aceeasi politica din 2006 si in 2007 si sa tina deficitul bugetar si politica salariala in limite care sa incurajeze cresterea economica sanatoasa", se arata in comunicat.
In toamna trecuta, FMI a considerat acordul stand-by semnat in iulie 2004 "deraiat", dupa ce Guvernul nu si-a insusit criticile care prevedeau majorarea veniturilor bugetare si limitarea cheltuielior.
Premierul Tariceanu a dat asigurari ca "nu se va produce o relaxare, nici in politica fiscala si nici in cea salariala", astfel incat sa fie asigurata stabilitatea macroeconomica, iar cresterea economica sa ramana pe aceeasi tendinta ca si in 2006. Fondurile nefolosite de ministere in 2006 urmeaza sa fie redistribuite pentru finantarea proiectelor de investitii derulate de alte ministere, a afirmat premierul.
Tariceanu a amintit ca deficitul bugetar din 2007 va fi de 2,5% din PIB, iar alocarile bugetare vor incuraja investitiile in proiecte de dezvoltare, care sa accelereze recuperarea decalajelor ce separa Romania fata de statele UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO