Eveniment

FMI: Nu presam Guvernul sa ceara semnarea unui acord

25.01.2009, 19:02 12

Fondul Monetar International (FMI) nu a cerut Guvernului sa apeleze la un program de sprijin si nici nu face presiuni pentru o astfel de miscare, iar delegatia care vine saptamana aceasta la Bucuresti nu va purta discutii pe aceasta tema, anunta reprezentantii institutiei financiare.

O delegatie de experti ai FMI, condusa de Jeffrey Franks, sef de divizie in cadrul Departamentului European, va veni marti la Bucuresti, vizita fiind programata in cadrul consultarilor anuale pe care toate statele membre le au cu institutia.
"Avand in vedere informatiile recente din media, dorim sa subliniem ca Guvernul nu a solicitat un acord cu FMI, astfel ca misiunea nu va aborda acest subiect. Mai mult, nu exercitam niciun fel de presiuni asupra Guvernului pentru a ne cere sprijinul", precizeaza reprezentantii Fondului.
Delegatia FMI va purta discutii cu reprezentantii Bancii Nationale, dar si cu cei ai patronatelor. La aceste discutii vor participa si reprezentanti ai Bancii Mondiale.
In timp ce Guvernul evalueaza oportunitatea unui nou acord cu Fondul, analistii straini, dar si cei locali cer cu tot mai multa insistenta un program care sa garanteze o politica fiscala stransa.
"La circa 5% din Produsul Intern Brut, adancirea deficitului fiscal din 2008 pe fondul alegerilor generale din noiembrie a fost mai mare decat anticipasem. Cuplata cu prognoza noastra de incetinire abrupta a cresterii economice la 2% in acest an, fata de 8% in 2008 si nevoile mari de finantare externa, adancirea deficitului intareste necesitatea unui acord cu Fondul, care ar fi cea mai credibila optiune in acest context dificil", spune Lew Alexander, economistul-sef al Citi. El anticipeaza ca pana la implementarea unui program macroeconomic credibil, sustinut si de FMI, leul si chiar toate activele romanesti in general vor avea evolutii foarte volatile.
Prognoza Citi indica o ajustare brusca a deficitului de cont curent, la 8% anul acesta fata de 13,8%, nivel asteptat pentru 2008. Corectia va continua si in 2010, dar cu un ritm mult mai lin, deficitul urmand sa se ingusteze la 7,5%. In toamna si guvernatorul BNR Mugur Isarescu a aratat ca Romania are nevoie de un deficit de cont curent de circa 8% din PIB - care ar permite cresterea economiei, fiind totodata acoperit sanatos prin investitii straine directe, insa partea excedentara trebuie corectata. Intr-un raport publicat in toamna trecuta, britancii de la Barclays anticipau ca o crestere a cursului la 4,2 lei/euro ar genera o ajustare rapida a dezechilibrului extern.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO