Eveniment

FMI schimba reprezentantul pentru Romania: Juan Fernandez-Ansola pleaca, vine Tonny Lybek

17.03.2009, 19:10 47

Juan Jose Fernandez-Ansola va fi inlocuit din functia de reprezentant al Fondului Monetar International (FMI) in Romania si Bulgaria, la expirarea mandatului, respectiv la sfarsitul lunii martie, de un senior economist al institutiei, Tonny Lybek.

"Mandatul meu expira la finele lunii martie. Inlocuitorul meu va fi Tonny Lybek, care a fost membru al echipelor Bulgariei si Romaniei. Sunt sigur ca va putea sa intre imediat 'in paine', avand in vedere experienta lui", a spus Ansola intr-un interviu acordat publicatiei bulgare Sofia Echo, citata de Mediafax.
Argentinianul Juan Jose Fernandez-Ansola a fost numit in septembrie 2006 in functia de reprezentant rezident al FMI la Bucuresti. El lucreaza la Fond din 1991 si a fost in perioada 1999-2006 sef de misiune in Bosnia-Hertegovina, Republica Ceha, Slovacia si Slovenia.
Precedesorul sau la biroul din Bucuresti a fost britanicul Graeme Justice.
Relatiile Romaniei cu FMI se desfasoara in prezent pe baza de consultari, dupa ce ultimul acord stand-by a expirat formal in luna iulie 2006, fara sa fie finalizat.
Zilele acestea, reprezentantii Guvernului si cei ai BNR discuta cu o delegatie a FMI conditiile de contractare a unui imprumut. O delegatie a Fondului a venit miercurea trecuta intr-o vizita de doua saptamani la Bucuresti, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finantare multilaterala, sustinut de UE si Banca Mondiala, precum si alte institutii financiare internationale. Principalele discutii vizeaza executia bugetara pentru anul 2009 si dimensionarea corecta a veniturilor si cheltuielilor programate.
Presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc s-au intalnit ieri, la Palatul Cotroceni, pentru o discutie legata de negocierile cu FMI, de fondurile de la UE si de masurile anticriza, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale. La intalnire au participat si o parte dintre ministrii PD-L. Sursele citate au declarat ca la intalnire au fost prezenti ministrul dezvoltarii Vasile Blaga, ministrul transporturilor Radu Berceanu si ministrul economiei Adriean Videanu.
Premierul a declarat luni seara in cadrul unei emisiuni la B1 TV ca Romania inca nu a inceput negocierile oficiale cu FMI. "Romania, inca din 12 ianuarie, a solicitat un imprumut de la UE, de la Comisia Europeana, pentru ca suntem tara membra si pentru a ne finanta deficitul, pe care stiam ca il avem inca din ianuarie, am cerut un sprijin financiar, asa cum au cerut o buna parte din tarile membre ale UE si mai ales din randul ultimelor intrate in UE. Evident ca UE, mai nou, pune conditia ca orice imprumut pe care il da unei tari din UE sa fie conditionat de un acord cu FMI", a spus Boc. El a mentionat ca un eventual imprumut de la FMI nu este cerinta Romaniei, ci conditia UE.
Intrebat daca exista un scenariu de finantare fara FMI, premierul a spus ca "exista scenarii cu tot felul de avantaje si riscuri, dezavantaje, si cu certitudini si incertitudini".
"Ceea ce e cert insa si nimeni nu cred ca poate ocoli acest raspuns pozitiv, ca Romania are nevoie de o finantare interna sau externa pentru a sustine, pe de o parte, deficitul, iar pe de alta parte, de a asigura stabilitatea atat a cursului, cat si pentru a relansa economia si a credita pe cei care doresc", a spus Boc. El a subliniat faptul ca Romania va insista in negocierile cu Fondul pentru mentinerea taxei pe valoarea adaugata si a cotei unice de impozitare la nivelul actual, iar discutiile vor fi conduse pe cat posibil in aceasta directie.
 
Merrill Lynch: Un acord cu FMI va deprecia leul
Leul se va deprecia, probabil, fata de euro dupa ce Romania ajunge la un acord cu Fondul Monetar International pentru un pachet de finantare, potrivit Bank of America Securities-Merrill Lynch, transmite Bloomberg. "Un program de la FMI este putin probabil sa opreasca o depreciere a leului. Deprecierea tinde sa faca parte din ajustarea sprijinita de programele FMI de a reduce dezechilibrele rezultate, in repetate randuri, din cotatii exagerate ale cursului de schimb", potrivit unei note adresate investitorilor de catre analistii de la Merrill Lynch. Astfel, leul s-ar putea deprecia pana la 4,45 unitati pentru un euro in 2009, dupa ce in ianuarie a atins recordul de 4,3529 lei pentru un euro. Mediafax
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO