Eveniment

FMI si BM se contrazic pe deficitul extern al Romaniei

01.02.2008, 20:05 29

Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala (BM) au viziuni diferite privind potentialul Romaniei de a-si ajusta deficitul de cont curent, dupa cum arata rapoartele celor doua institutii privind situatia economica din regiune, publicate ieri.
Astfel, in timp ce FMI estimeaza ca Romania isi va reduce anul acesta dezechilibrul extern (de la 13,8% din PIB in 2007 la 13,2% din PIB), analistii Bancii Mondiale considera ca "exista perspective reduse sa se produca vreo schimbare in viitorul apropiat" in ceea ce priveste deficitul extern al Romaniei si Bulgariei.
In acelasi timp, deficitul extern al Romaniei este tot mai putin finantat prin investitii straine si tot mai mult prin imprumuturi, dupa cum observa Banca Mondiala, ceea ce supune Romania la riscuri suplimentare legate de climatul mondial de criza a creditului. Intr-adevar, acoperirea deficitului extern prin investitii straine directe a scazut in Romania de la 91% in 2006 la 43% pe primele 11 luni ale anului trecut, cel mai redus nivel din ultimii ani.
Analistii BM noteaza ca reactiile politicilor economice la cresterea puternica a dezechilibrelor externe au fost "relativ timide", singura miscare in acest sens in Romania fiind o intarire moderata a politicii monetare.
Efectele crizei globale a creditului au majorat presiunile inflationiste in Romania si restul statelor din Europa emergenta, mai arata raportul BM. Desi in regiune cresterea economica ramane solida, in cazul Romaniei deficitul extern ridicat ar putea cauza o incetinire a acesteia, spune BM.
La fel ca si in discutia despre deficitul extern, analistii FMI sunt mai optimisti decat cei ai Bancii Mondiale. FMI estimeaza o crestere economica de 6% pentru Romania anul acesta, care, desi este sub estimarea oficiala (6,5%), este mai ridicata decat majoritatea prognozelor bancilor straine. Totusi, si raportul FMI prezinta riscurile presiunilor inflationiste din perioada urmatoare, la fel ca si analiza BM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO