Eveniment

FMI vine la Bucuresti saptamana viitoare pentru a evalua situatia economica

FMI vine la Bucuresti saptamana viitoare pentru a evalua situatia economica

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, a venit la Bucuresti in luna martie a acestui an pentru a face a doua evaluare a acordului stand-by cu Romania

22.10.2009, 23:28 17

"Am transmis o solicitare catre FMI si Banca Mondiala, pentru aveni in Romania in misiune de evaluare, iar primele reactii indicafaptul ca sunt sanse ca delegatia sa vina in urmatoarele douasaptamani, deci mai repede decat s-ar astepta", a spus Boc.

Reprezentantii FMI au confirmat venirea unor delegatii laBucuresti, desi in ultimele zile au anuntat public ca vizitele deevaluare vor fi amanate pana la instalarea unui nou cabinet cuputeri depline. FMI va veni in Romania impreuna cu o delegatie aBancii Mondiale si a Comisiei Europene.

"Exista sanse ca delegatia expertilor FMI si ai Bancii Mondialesa vina in Romania, astfel incat sa putem demonstra ca ne-amindeplinit toate obligatiile scadente la 1 octombrie. Sper ca siParlamentul sa aiba responsabilitatea necesara pentru a aproba atatlegea pensiilor, cat si celelalte conditionalitati", a spusBoc.

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca are obligatiasa convinga institutiile financiare internationale sa continuefinantarea chiar si in conditiile unui guvern cazut. "Nu inteleglegatura intre eliberarea noii transe de bani de la FMI si cadereaguvernului, avand in vedere ca ultima evaluare se referea laperioada care s-a incheiat la finele lui septembrie. Este exageratsa legam continuarea finantarii de un guvern aflat in functie", aspus Basescu.

Ramane de vazut cum vor decurge evaluarile si daca institutiilefinanciare internationale vor elibera urmatoarele transe de bani.Incertitudinile sunt legate in special de unele proiecte de legecare au fost incluse ca si conditionalitati in acordul cu FMI,trebuind aprobate in ultimul trimestru al anului.

Aprobarea proiectului de buget pentru 2010 pana la sfarsitulanului, este una dintre conditionalitati, insa in urma votului deneincredere din Parlament, actualul guvern nu mai poate adoptaproiecte de lege. Premierul interimar a reafirmat ca acesta va fiadoptat de viitorul guvern, astfel incat sa fie aprobat deParlament pana la sfarsitul anului. In ceea ce priveste proiectullegii privind responsabilitatea fiscala, inclus ca si conditie inacordul cu FMI, premierul a precizat ca va fi promovat inLegislativ prin intermediul parlamentarilor.

Potrivit semnalelor de la Bruxelles urmatoarea transa dinimprumutul de la UE, de 1 mld. euro, programata pentru ultimultrimestru din 2009, poate fi platita doar dupa ce bugetul pentru2010 va fi aprobat in concordanta cu angajamentele luate pentruconsolidarea fiscala si cu programul de reforma economica.

Ministerul Finantelor Publice considera ca al doilea imprumut dela Banca Mondiala, de 360 mil. euro, ar putea fi aprobat pana lasfarsitul acestui an, primul imprumut, de 300 mil. euro, intrandmiercuri in contul Trezoreriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO