Eveniment

Fondul Monetar International amana incheierea unui nou acord

08.03.2004, 00:00 16



La cinci luni de la finalizarea precedentului acord cu Fondul Monetar International, guvernul Nastase nu se poate face suficient de credibil pentru a convinge institutia de la Washington sa-i gireze politica economica printr-un nou program.



Cele doua saptamani de discutii purtate cu misiunea FMI care s-a aflat la Bucuresti in perioada 19 februarie - 5 martie nu au fost de-ajuns pentru ca partile sa poata definitiva scrisoarea suplimentara de intentie care sa stea la baza unui asa-numit acord stand-by de supraveghere preventiva.



"Ne asteptam sa incheiem discutiile asupra programului in urmatoarele saptamani, ulterior sedintei din 29 martie a Board-ului FMI care va discuta analiza ex-post a acordului stand-by anterior", se spune in comunicatul dat publicitatii de biroul FMI la Bucuresti la plecarea misiunii. Iar discutiile vor fi reluate in functie de masurile concrete de reforma luate de guvern in aceasta perioada.



Din punctul de vedere al FMI, noul program trebuie sa sustina reducerea inflatiei de la 9 procente in 2004, la nivele si mai scazute in 2005 si in 2006. Misiunea FMI a fost de acord ca politica fireasca de urmat de catre banca centrala in vederea reducerii inflatiei este trecerea, din 2005, la tintirea inflatiei. Ceea ce nu se va putea intampla daca derapajul contului curent ori tentatia majorarilor salariale populiste vor mina obiectivul de coborare a inflatiei sub 10% anul acesta - obiectiv considerat oricum extrem de ambitios de catre analisti.



Mesajul FMI nu s-a schimbat, atat timp cat problemele pe care le au de rezolvat autoritatile romane raman, in mare, aceleasi. Asa incat reprezentantii Fondului asteapta sa vada aplicate masuri de accelerare a reformelor din sectorul energetic, finalizarea agendei de privatizare si imbunatatirea mediului de afaceri, toate acestea fiind necesare pentru sprijinirea investitiilor si cresterii economice in Romania. "Aceste reforme ar urma sa consolideze capacitatea Romaniei de a finaliza tranzitia catre economia de piata si sa sprijine eforturile sale de aderare la UE", se arata in comunicatul FMI.



Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, urmeaza sa prezinte astazi pozitia guvernul Nastase in negocierile pentru un nou acord cu FMI si stadiul in care au ajuns acestea. Romania are de asteptat acum concluziile evaluarii din Boardul Fondului, programata pe 29 martie, in functie de acestea discutiile putand fi reluate in luna aprilie. Oricum, va fi nevoie de o noua misiune a FMI cu care sa fie actualizat si definitivat proiectul scrisorii de intentie.



Acordul de supraveghere preventiva (precautionary stand-by agreement) aflat in discutie nu presupune acordarea de imprumuturi decat in cazuri de urgenta. Rolul sau ar fi de certificare a politicii economice a autoritatilor romane in fata pietelor internationale de capital, dar mai ales a Uniunii Europene, care are nevoie de programul FMI ca instrument de monitorizare a Bucurestiului din punct de vedere macroeconomic.



Tanasescu declara, la inceputul vizitei misiunii FMI, ca guvernul sau propune ca noul acord cu FMI, prevazut initial sa dureze circa un an, sa fie extins pana in anul 2006, pentru a asigura Romaniei stabilitatea necesara realizarii reformelor pentru integrarea in Uniunea Europeana.



Precedentul acord, avand in spate un imprumut stand-by in valoare de 418 milioane de dolari, a fost finalizat dupa mai multe amanari si derogari la jumatatea lunii octombrie a anului trecut. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO