Eveniment

Fondurile de 1 mld. euro pentru IMM, din 15 aprilie

31.03.2008, 19:00 8

Incepand cu 15 aprilie, IMM-urile vor avea acces la Fondul pentru cresterea competitivitatii economice de peste 1 mld. euro, destinat micilor intreprinzatori din intreaga tara.
Conform declaratiilor ministrului pentru IMM, comert, turism si profesii liberale, Ovidiu Silaghi, citat de Mediafax, "Ghidul solicitantului" va fi lansat astazi pe pagina ministerului, iar fondurile europene si guvernamentale de peste un miliard de euro destinate IMM-urilor vor fi accesibile in doua saptamani.
"Ne aflam pe ultima suta de metri in ceea ce priveste acest fond gestionat de ministerul pe care il coordonez. Astazi vom lansa ghidul aplicantului (...). Urmeaza ca apoi, la doua saptamani, sa poata fi accesate efectiv fondurile, suma maxima ridicandu-se la 1,5 milioane euro pentru fiecare IMM", a precizat Ovidiu Silaghi.
Pentru implementarea proiectelor intreprinzatorii vor contribui cu 40% fonduri proprii, restul de 60% reprezentand finantarea din fonduri europene. Pentru IMM-urile care doresc sa acopere fondurile proprii prin credite, in cadrul ministerului a fost creat Fondul National de Garantare pentru IMM. "Acesta are datoria de a veni cu garantiile necesare intreprinzatorului pentru a putea merge la banca sa acceseze acel credit reprezentand cofinantarea", a adaugat Silaghi.
Cele trei ghiduri pentru investitii si consultanta, cu ajutorul carora intreprinzatorii din Romania vor putea accesa pana in 2013 suma de 1,070 mld. euro, reprezentand fonduri europene nerambursabile sunt disponibile pe site-ul mimmc.ro. Se pot obtine pana la 10.000 euro pentru proiecte de consultanta, pana la 250.000 euro pentru investitii mici, iar pentru investitiile mari, pana la 1,5 mil. euro.
IMM-urile pot aplica pentru realizarea de investitii, precum constructia de noi unitati de productie, extinderea unitatilor existente pentru cresterea capacitatii de productie, diversificarea productiei sau achizitionarea de bunuri intangibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO