Eveniment

Fondurile de pensii vor genera crestere economica

19.10.2006, 19:48 11

Infiintarea fondurilor de pensii private va duce la o crestere economica ridicata, arata un studiu realizat de Comisia Nationala de Statistica.
Astfel, pana in 2013 fondurile de pensii private vor determina o crestere medie de 5,8% a PIB, a spus ieri Mihai Tomi, sef serviciu la Comisia Nationala de Prognoza, in cadrul unei conferinte despre pensii private organizata de FinmMedia. "Pensiile private vor duce, implicit, si la cresterea numarului de angajati. Conform studiului, numarul angajatilor va creste pana in 2013 cu 500.000 de persoane, iar pana in 2020 cu inca 200.000 de angajati", a spus ieri Mihai Tomi. Contributiile la fondurile private de pensii, care sunt acum de 4,6 mil. euro, se vor ridica in 2008 la 0,17% din PIB (aproximativ 200 mil. euro) si vor ajunge pana in 2010 la 0,24% din PIB (aproximativ 900 mil. euro). In 2008 numarul contribuabililor va fi de 2,7 mil. persoane, arata acelasi studiu.
Primele fonduri de pensii private vor aparea dupa 1 ianuarie 2007, cand se va implementa pilonul III, fondurile de pensii facultative. In acelasi timp, pilonul doi, care presupune ca pensiile obligatorii sa fie administrate privat, va intra in functiune la mijlocul anului viitor. Persoanele care sunt obligate sa intre in sistem, adica cele care au pana in 35 de ani, vor avea 3 luni pentru a-si alege fondul de pensii. "Daca in aceasta perioada nu si-au ales fondul de pensii, vor fi distribuiti la intamplare la unul dintre fondurile autorizate", spune Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale.
Sumele colectate vor fi investite, iar riscul cel mai mare din acest punct de vedere este sa nu reusim sa investim decat o mica parte din ele, crede Oana Stoia, consilier la Ministerul Finantelor Publice. Acest lucru s-a intamplat la unele dintre tarile vecine, precum Polonia.
Piata de capital are nevoie de fondurile de pensii private, care vor ajunge dupa primii ani de la infiintare, la active de cateva sute de milioane de euro, sau chiar miliarde de euro, precizeaza Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Cel mai potrivit instrument pentru investitii in cazul fondurilor private sunt obligatiunile, crede Dan Nicu, presedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv. "Obligatiunile sunt instrumentul cel mai pretabil fondurilor de pensii private intrucat riscul este cu mult diminuat", spune el. Oana Stoia de la Finante a spus ca statul va emite obligatiuni in valoare de 900 mil. euro pentru acoperirea unei parti din deficitului bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO