Eveniment

Fondurile straine ies de pe obligatiunile in lei

26.05.2005, 20:24 18

Scaderea dobanzilor la lei din ultimele patru luni a redus apetitul strainilor pentru plasamente in moneda locala mai ales ca si aprecierea puternica a leului pe piata valutara

s-a oprit.

Reducerea interesului pentru plasamentele cu venit fix in lei s-a vazut si pe piata obligatiunilor romanesti unde strainii au preferat de la inceputul acestui an sa vanda mai mult decat au cumparat. Vanzarile de obligatiuni romanesti s-au accentuat luna trecuta, cand valoarea vanzarilor de obligatiuni realizate de investitorii straini a depasit cu 2,7 milioane de euro valoarea cumpararilor, conform datelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

De la inceputul anului vanzarile nete de obligatiuni ale investitorilor straini (diferenta dintre vanzari si cumparari) a atins astfel 5,5 milioane de euro.

Valoarea totala a obligatiunilor municipale si corporative emise in ultimii ani in Romania nu depaseste 100 de milioane de euro.

Cei mai mari emitenti de obligatiuni sunt bancile, Raiffeisen si BRD deruland in urma cu un an cele mai mari emisiuni de pe piata.

Obligatiunile erau una din metodele prin care investitorii straini puteau beneficia de pe urma dobanzilor mari la lei inainte de luna aprilie, cand liberalizarea contului de capital le-a permis sa faca depozite bancare.

Scaderea accentuata a dobanzilor si a cursului valutar inainte de luna aprilie a facut insa ca depozitele bancare in lei sa nu mai fie atat de atractive pentru straini, astfel ca fluxurile speculative de capital strain de care Banca Nationala spunea ca se teme nu s-au mai produs.

Strainii au preferat astfel sa vanda obligatiuni romanesti, chiar daca in prezent acestea aduc randamente mai mari decat un depozit bancar.

Marea majoritate a obligatiunilor emise in lei au dobanda indexata trimestrial sau semestrial la dobanda de pe piata interbancara, astfel ca in perioadele de scadere a dobanzilor, randamentele aduse de obligatiuni tind sa fie mai mari decat cele la depozitele bancare.

Din aceasta cauza obligatiunile cotate in prezent la Bursa de Valori Bucuresti sunt tranzactionate cu o prima de cateva procente fata de valoarea nominala, cumparatorii acceptand randamente mai mici decat dobanda efectiva platita de emitenti. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO