Eveniment

Ford cere garantii pentru investitia de 675 mil. euro de la Craiova

Ford cere garantii pentru investitia de 675 mil. euro de la Craiova

John Fleming, presedintele Ford Europa: Fabrica de la Craiova se afla in transformare si va deveni un centru de productie de ultima generatie

25.01.2009, 19:04 18

Presedintele Ford Europa, John Fleming, a discutat vineri in cadrul unei intrevederi cu premierul Emil Boc si cu presedintele Traian Basescu, problema garantarii de catre statul roman a unui imprumut de 400 mil. euro pe care Ford il va lua de la Banca Europeana pentru Investitii (BEI), pentru a sustine proiectul de dezvoltare prezentat in toamna anului 2007, la preluarea fostei uzine Daewoo.

Un raspuns urmeaza sa fie formulat in urma constituirea unei comisii guvernamentale care va analiza ajutorul de stat si dupa ce vor exista consultari cu Comisia Europeana, potrivit Mediafax.
In paralel cu Ford, la finalul anului trecut, si producatorul Automobile Dacia a solicitat garantia statului pentru un imprumut de 100 mil. euro la BEI, suma urmand sa fie investita in dezvoltarea centrului de inginerie Renault de la Titu. Potrivit directorului general al Dacia, Franois Fourmont, garantia statului este necesara pentru obtinerea unor conditii de creditare mai avantajoase la imprumuturile pe termen lung pentru investiile Renault in Romania.
In urma intalnirii cu seful statului presedintele Ford Europa a declarat ca fabrica de la Craiova se afla in transformare si va deveni un centru de productie de ultima generatie, iar in a doua parte a anului va demara productia pentru modelul Transit Connect. Potrivit declaratiilor anterioare ale reprezentantilor Ford, in 2009 urmeaza sa fie produse 30.000 de unitati Transit Connect, majoritatea urmand sa fie exportate.
Ford a reconfirmat investitia atat prin vizita presedintelului companiei, cat si prin recenta majorare de capital de 250 de milioane de euro intr-o perioada in care toti producatorii europeni de automobile au inchis pentru cel putin o saptamana fabricile.
Statisticile Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile arata ca vanzarile Ford au scazut anul trecut in Europa cu 5,2%, la circa 1,5 milioane de automobile.
Producatorul american Ford a anuntat recent ca detine lichiditati suficiente pentru finantarea planului de restructurare si nu va solicita imprumuturi guvernamentale, dupa cum au procedat rivalii General Motors si Chrysler. GM Si Chrysler au obtinut din partea guvernului american imprumuturi in valoare de 17,4 miliarde de dolari la finalul anului trecut.
Ford a preluat in 2007 72,4% din compania Automobile Craiova, care detine uzina, pentru suma de 57 mil. euro si s-a angajat la investitii de 675 mil. euro. Primul pas in acest proiect a fost facut odata cu infuzia de capital de 250 mil. euro realizata de Ford la jumatatea acestei luni, suma urmand sa fie utilizata pentru instalarea de noi linii de productie.
In prezent uzina are 3.900 de angajati, iar din 2010, odata cu avansul proiectului, urmeaza sa fie marit efectivul de salariati la 7.000 - 9.000 de oameni in functie de volumul productiei efective. Potrivit Ford, in 2011 uzina ar trebui sa produca trei modele de autovehicule.
Masurile de reconfirmare a investitiilor de catre Ford au loc in contextul in care toti constructorii auto europeni isi reduc productia si ingheata planurile de dezvoltare. Dacia, pana acum singurul producator local de automobile, a inchis in ultimele 3 luni fabrica pentru mai mult de 40 de zile, iar astazi a oprit productia pentru inca doua saptamani, angajatii urmand sa fie trimisi a cincea oara in somaj tehnic.
Potrivit Mediafax, presedintele Ford Europa s-a interesat si de stadiul lucrarilor la culoarul rutier Lugoj-Caransebes-Orsova-Drobeta-Turnu-Severin-Craiova-Calafat si autostrada Sudului Bucuresti-Alexandria-Craiova (170 km), aratand ca uzina are nevoie de o infrastructura adecvata pentru exportul rutier al automobilelor.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO