Eveniment

Forţă majoră după plecarea unui furnizor de morfină

Autor: Adelina Mihai

24.02.2012, 00:03 194

Plecarea reprezentanţei locale a firmei Mundifarma de pe piaţa locală, producătorul medicamentelor sub formă de comprimat MST destinate bolnavilor de cancer, a determinat Guvernul să scoată din bugetul propriu suma de 750.000 de lei (175.000 de euro) pentru a nu crea panică în rândul bolnavilor.

"Nu e nimeni vinovat pentru faptul că oamenii de afaceri dezvoltă business doar acolo unde este rentabil. Însă este inadmisibil ca o ţară europeană să rămână fără morfină: trebuie să moară 100 de oameni, ca la îngheţ, ca să se urgenteze achiziţia de morfină? Problema este mult mai veche, însă până acum impactul presei nu a fost atât de mare", spune Florin Bădulescu, unul din cei mai cunoscuţi medici oncologi de pe piaţa locală.

La finele lunii ianuarie erau înregistraţi peste 10.000 de bolnavi de cancer în România.

Guvernul a suplimentat ieri bugetul Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru 2012, urmând ca la prima rectificare bugetară banii să fie recuperaţi din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a explicat că banii alocaţi de Guvern vor fi utilizaţi pentru achiziţionarea în regim de urgenţă, prin Unifarm, a medicamentelor morfinice cu acţiune rapidă (analgezice opioide), urmând ca acestea să fie distribuite pacienţilor prin secţiile oncologice ale spitalelor. Această soluţie este una de urgenţă, până când importurile companiei Mundipharma vor intra în ţară.

Potrivit unor informaţii apărute în presă, Mundipharma a luat la finele anului trecut decizia de a pleca de pe piaţa locală, din cauza creşterii nivelului de taxare şi a gradului de expunere la riscuri financiare, determinate, printre altele, de taxa clawback şi de prelungirea termenelor de încasare a banilor de către producători la peste 340 de zile.

"Probabil că producătorul, pentru că nu şi-a mai primit banii de mai bine de un an, nu s-a mai uitat spre România ca la o piaţă atât de importantă. În plus, faptul că preţurile medicamentelor din România sunt mai ieftine decât alte ţări din Uniunea Europeană i-a determinat pe unii distribuitori de medicamente să exporte către alte pieţe, însă nimeni nu s-ar fi gândit vreodată că România va rămâne fără morfină", a mai spus profesorul Bădulescu.

Vasile Cepoi a mai spus că suma alocată de Guvern reprezintă consumul mediu lunar pentru medicamentele morfinice cu acţiune rapidă, susţinând că există asigurări că aprovizionarea cu aceste medicamente se va remedia în 10-15 zile. Tot ieri, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a cerut ca, în termen de o săptămână, să se facă un centralizator al medicamentelor achiziţionate dintr-o singură sursă.

"Trimiterea premierului la acest termen a fost fermă. Şeful Executivului a cerut realizarea unui asemenea centralizator pentru a nu se mai ajunge într-o situaţie de forţă majoră", a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Dana Stănculescu, medic oncolog la spitalul Fundeni, spune însă că, dacă situaţia va dura doar câteva zile, nu ar trebui să existe o problemă majoră, în aşa fel încât să se creeze panică în rândul bolnavilor.

"Pentru câteva zile, vom substitui medicamentele comprimate cu cele injectabile sau cu alte scheme de tratament la care să ne adaptăm. În general, comprimatele (produse de Mundipharma - n.red.) erau folosite de bolnavii de cancer care stăteau acasă", a spus medicul Stănculescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO